Medicii se vaccinează, pacienţii refuză

Niciuna dintre cele trei campanii de vaccinare desfăşurate la nivelul judeţului Gorj nu are efectul dorit de autorităţi. În ciuda faptului că toate cele trei campanii de vaccinare sunt gratuite, beneficiarii refuză totuşi să se imunizeze.

Vaccinarea elevelor împotriva cancerului de col uterin nu este departe de a fi un eşec. Nici gripa de sezon nu-i sperie pe oameni şi ajung tot mai puţini la cabinetul medicului de familie pentru imunizare. Adevărata problemă o reprezintă campania de vaccinare împotriva gripei porcine. Singurii care au venit în număr mare la vaccinare sunt cadrele medicale în timp ce elevii şi studenţii nu dau pe la cabinetele şcolare.

Fetiţe din mediul rural, vaccinate în număr mare

Campania de vaccinare a tinerelor din clasele a VI-a şi a VII-a înregistrează un nou eşec la nivelul judeţului Gorj. Prima campanie de vaccinare împotriva cancerului de col uterin s-a desfăşurat la începutul acestui an, când numai 11 tinere au fost imunizate. Acum, în cadrul celei de a doua campanii de vaccinare anti HPV, au fost numai 107 tinere. „Medicii de familie şi cei de medicină şcolară au catagrafiat un număr de peste 4.600 de tinere, însă foarte puţine sunt vaccinate. Noi am achiziţionat 1.700 de doze de vaccin anti HPV iar până în prezent medicii de familie şi cei de la cabinetele şcolare au ridicat numai 126 de doze fiind vaccinate 107 eleve, iar dintre acestea 39 sunt de clasa a VI-a şi 68 de clasa a VII a. Un număr de 44 de eleve sunt din mediul urban iar în mediul rural au fost vaccinate ceva mai multe fetiţe şi anume 60. Faţă de prima campanie numărul este mai mare pentru că atunci au fost imunizate numai 11 micuţe. Sperăm totuşi să mai vină medici să ridice vaccin anti HPV”, a declarat Adriana Sfârlează, director epidemiolog în cadrul DSP Gorj.

Bătrânii şi copiii, aşteptaţi şi ei la vaccin

Nici campania de vaccinare împotriva gripei de sezon nu a dat rezultate. La nivelul judeţului Gorj au fost primite 19.000 de doze de vaccin împotriva gripei de sezon şi s-au vaccinat numai 6.500 de persoane. „Prima etapă de vaccinare împotriva gripei de sezon este aproape de finalizare. În judeţul Gorj au fost catagrafiate un număr de 54.000 de persoane, bolnavi cronici, bătrâni şi copii care beneficiază de vaccinare gratuită. Direcţia de Sănătate Publică Gorj a achiziţionat peste 19.000 de doze şi până acum au fost vaccinate numai aproximativ 6.400 de persoane. Medicii de familie au vaccinat aproximativ 60% din persoanele catagrafiate cu vârste peste 65 de ani”, a declarat Adriana Sfârlează.

Doar medicilor le este frică de gripa porcină

Campania de vaccinare împotriva noului virus gripal AH1N1 a vizat în principal, cadrele medicale şi pe angajaţii MAI, însă nici aceştia nu au fost interesaţi de vaccinare. Cu toate că în alte judeţe au fost înregistrate zeci de cazuri de gripă porcină şi chiar decese, vaccinul nu a fost privit cu ochi buni de cadrele medicale. „Din fericire, judeţul Gorj nu a înregistrat niciun caz de gripă porcină şi sperăm nici să nu avem dar trebuie să ne gândim că la nivelul ţării sunt mii de cazuri şi s-au înregistrat şi câteva decese. Ministerul Sănătăţii ne-a repartizat 20.000 de doze de vaccin împotriva virusului AH1N1 şi nu am distribuit decât 3.500 de doze către medicii epidemiologi şi medicii de familie. Până acum s-au imunizat numai 517 angajaţi din sistemul sanitar, 142 de elevii cu vârste de peste 16 ani şi numai 2 studenţi. Este un număr foarte mic de vaccinări dar noi nu putem obliga pe nimeni să se vaccineze”, a spus Sfârlează.

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: