Consilierii lui Geoană au impus tema fraudării alegerilor

Traian Băsescu a obţinut la alegerile din 2004, în primul tur de scrutin, un scor aproape identic cu cel de acum. Numai că atunci era pe locul al doilea, cu 7% sub Adrian Năstase. Băsescu a susţinut puternic atunci teza fraudării alegerilor şi a avut un slogan foarte bun, „Nu pot ei fura cât puteţi voi vota”. Rezultatul? Băsescu a recuperat în două săptămâni handicapul din primul tur şi a ieşit victorios, cu trei procente în faţa lui Năstase. O reţetă câştigătoare, pe care consilierii lui Geoană vor să o folosească acum, după cum reiese dintr-un document intern al PSD, ajuns în posesia ziarului online de investigaţii Inpolitics.ro.

Consilierii de campanie ai lui Mircea Geoană au transmis activiştilor PSD sfatul de a invoca tema fraudării alegerilor. De altfel, pe tot parcursul zilei de alegeri, televiziunile „mogulilor”, aşa cum le numeşte Traian Băsescu, au dat ştiri alarmiste despre sute de autocare care ar transporta alegători la vot, deşi în realitate nu s-a confirmat nici măcar un caz.

Experţii în manipulare plătiţi de Mircea Geoană îi spun acestuia, conform documentului, să fie el PSD cel care lansează tema fraudării alegerilor, nu cum a făcut Năstase, care a reacţionat greoi şi a pierdut alegerile. „Motivul principal al eşecului din 2004 este campania agresivă realizată de tabăra candidatului Alianţei PNL-PD pe tema fraudării alegerilor. Acuzaţia că PSD a fraudat alegerile a fost vehiculată în continuu prin intermediul televiziunilor şi a presei scrise, prin intermediul campaniei de afişaj şi prin intermediul internetului. Efectele acestui campanii au fost mobilizarea electoratului lui Traian Băsescu, concomitent cu demobilizarea electoratului nostru. PSD a reacţionat tardiv şi greoi, fiind în permanentă defensivă”, se arată în documentul scăpat din laboratoarele experţilor lui Geoană.

Geoană trebuie să pozeze în liderul care face apel la calm


Consilierii de campanie i-au recomandat lui Mircea Geoană să nu se implice direct în campania de manipulare, ci să îi pună pe alţii să o facă. „Este important ca Mircea Geoană să facă apel la calm şi să pară ca liderul care nu este dispus să arunce România în haos (spre deosebire de Traian Băsescu). Această strategie îi va permite lui Mircea Geoană să atragă voturile liberalilor, pentru că le va reaminti acestora cine este Traian Băsescu (politicianul care a dus haosul în România). În schimb, liderii PSD – şi ne referim mai ales la liderii din staff-ul de campanie – trebuie să fie foarte agresivi în a împinge această temă”, se arată în documentul secret al consilierilor lui Mircea Geoană.

Cum va dezvolta PSD tema fraudării alegerilor în turul II

Pentru a dezvolta tema fraudării alegerilor, astfel încât să devină principala temă de campanie pentru turul II, consilierii lui Geoană recomandă acţiuni pe următoarele paliere, conform documentului secret.

La nivelul liderilor PSD: La nivel central va fi sesizat Biroul Electoral Central încă din dimineaţa zilei de luni, 23 Noiembrie pentru fraudarea alegerilor de către Traian Băsescu şi PDL. De asemenea, recomandăm ca sesizări similare să fie depuse la Birourile Electorale Judeţene de cel puţin 14-16 organizaţii ale PSD. Trebuie aduse inclusiv acuzaţii concrete (chiar dacă nu pot fi confirmate) pentru ca media să preia investigarea lor.

La nivelul media: La nivel central şi la nivel local în toate apariţiile în media liderii PSD trebuie să vorbească pe o singură temă: alegerile au fost fraudate de Traian Băsescu şi PDL. Antena3 şi Realitatea tv (respectiv Jurnalul Naţional şi Cotidianul) vor face investigaţii pe baza acuzaţiilor specifice de fraudare în diverse localităţi. Opinia publică trebuie bombardată în primele zile din turul II cu articole pe tema fraudării.

La nivelul activiştilor PSD şi pe internet: Trebuie mobilizate echipele de activişti online şi activişti în teritoriu care să răspândească foarte agresiv pe internet (pe ziarele online, pe bloguri şi pe forumuri) acuzaţiile că Traian Băsescu şi PDL au fraudat alegerile. De asemenea, recomandăm ca sistemul de sms pus deja la punct să fie folosit exclusiv pentru a transmite mesajele cu privire la fraudarea alegerilor. Mesajele trebuie să fie explicite, în genul: „Nu lăsa PDL să îţi fure votul”.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: