Medicii veterinari fug de comunele cu puţine animale

Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj este nevoită să repete de trei-patru ori licitaţiile pentru circumscripţiile din judeţ din cauză că zonele cu animale puţine sunt ocolite de medici. Trei comune au rămas fără medic veterinar din cauză că activitatea este neprofitabilă. În condiţiile în care pentru un contract cu Direcţia Sanitar-Veterinară medicii trebuie să plătească între 10.000-100.000 de euro în patru ani, tinerii absolvenţi preferă să-şi deschidă farmacii veterinare sau să se angajeze la cabinetele altor medici. Din cauza lipsei medicilor încă nu s-au putut preleva probe pentru depistarea anemiei infecţioase de la sute de cai.

Direcţia Sanitar-Veterinar Gorj va scoate la licitaţie, săptămâna viitoare, acordurile - cadru pentru serviciile veterinare de pe raza comunelor Ioneşti şi Hurezani. Procedura va fi reluată după alte trei încercări eşuate privind încheierea contractelor de concesiune cu medicii de liberă practică. „La trei licitaţii nu s-a prezentat nici un medic pentru concesionarea serviciilor din zonele Ioneşti şi Hurezani. Sunt comune cu puţine animale unde medicii au renunţat la contract având în vedere lipsa de venituri care să le asigure independenţă financiară. Nu putem compara comuna Ioneşti, care are 200 de bovine, cu comuna Crasna unde sunt 3.000 de bovine. Anumite circumscripţii din judeţ nu sunt tentante pentru medici. Mai nou, avem o problemă şi la Teleşti. Aici a expirat contractul medicului veterinar şi se pare că acesta nu ar mai dori să participe la licitaţie”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj. De regulă, în urma încheierii contratelor cu Direcţia Veterinară, medicii de liberă practică se obligă să plătească în 4 ani sume cuprinse între 10.000-100.000 de euro, valoarea fiind stabilită în funcţie de efectivele de animale din comuna respectivă.                  

Probele de la cabaline, neprelevate din lipsa medicilor

Campania de prelevare a probelor pentru depistarea anemiei infecţioase la cai putea fi încheiată de ceva timp în condiţiile în care erau medici veterinari pentru toate circumscripţiile din judeţ. „Este o perioadă grea, nu ne aşteptam să avem probleme cu licitaţiile pentru că sunt foarte mulţi medici tineri, care la început de drum ar fi putut să încerce să încheie contract cu Direcţia. Sunt foarte mulţi absolvenţi care preferă să-şi deschidă farmacie veterinară sau să lucreze în cadrul altui cabinet privat, dar fără să aibă contract cu Direcţia Sanitar Veterinară. Avem probleme cu prelevarea probelor de la cabaline pentru depistarea anemiei infecţioase. În zonele unde nu avem veterinari vom preleva probe decât după licitaţie”, a declarat Ion Iliuţă. Până la ora actuală au fost prelevate probe de la 9000 de cabaline, fiind depistate 5 cazuri de anemie infecţioasă.       

Vizualizări: 324

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: