Mihaela Galenski restaurează mobilă veche

Lucrările Mihaelei Galenski se întâlnesc în colecţii particulare din România şi Franţa, precum şi în hoteluri sau în instituţii. Marea sa pasiune este restaurarea şi pictarea pieselor de mobilier din lemn vechi, la care poate lucra şi o jumătate de an. Pentru restaurarea mobilei foloseşte numai vopsele din Franţa, de unde este soţul său. În timp a pus bazele unei firme de design ambiental prin intermediul căreia fiecare casă este amenajată într-un mod original.

Maria Galenski s-a născut în Dolj, în localitatea Băileşti. A absolvit Liceul de Chimie şi Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu, unde a urmat cursuri de pictură şi canto. În anul 1997 aceasta a absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti, iar momentan urmează Facultatea de Arte Plastice din municipiu.

Restaurare şi pictură mobilier

„Am început în anul, când a trebuit să mă implic în construirea unei case. La vremea respectivă nu prea erau echipe de muncitori, aşa că a trebuit să studiez eu. Am cumpărat cărţi de arhitectură, iar uşor-uşor am început să construiesc locuinţe şi pentru amici”, spune Mihaela Galenski. Întâlnirea artistei cu lemnul a avut loc atunci când un prieten de familie a întâmpinat o problemă cu parchetul. Pentru a nu fi nevoit să îl îndepărteze i-am sugerat să îl vopsim. Remediul indicat a fost unul excelent, parchetul astfel finisat fiind ca nou. „De aici am început să mă obişnuiesc cu lemnul, să încep să îl modelez. Îmi plăcea foarte mult mirosul lui”, afirmă aceasta. Fiind un autodidact, pasiunea s-a transformat în artă. Acum , mobilierul vechi este recondiţionat şi repictat. Pe parcursul unui îndelung proces ce poate dura chiar şi luni de zile sunt respectate elementele decorative ce au existat iniţial. „Achiziţionez piese de mobilier. Le prefer pe cele foarte vechi pentru că acelea mă provoacă.  Pentru ca lemnul să  parcurgă  toate fazele şi pentru a-l vedea în toată splendoarea lui este necesară muncă brută, obositoare şi descurajantă. Vezi finalul foarte departe. Toată această muncă trebuie făcută în spaţii ventilate pentru că soluţiile folosite sunt toxice”, explică Mihaela Galenski.

Firmă de design

Încet –încet, artista a pus chiar şi bazele unei firme de design ambiental prin care fiecare casă poate fi amenajată în stil original. „La început, activitatea firmei era orientată exclusiv către decorarea pereţilor, prin texturare şi culoare, însă orientările şi preferinţele beneficiarilor au făcut ca noi să diversificăm serviciile oferite, venind astfel în întâmpinarea lor”, spune Mihaela Galenski. Astfel, prin intermediul unor programe performante cumpărate tot din Franţa, orice persoană poate vedea cum va fi amenajată locuinţa respectivă. Deşi a încercat să pună pe piaţă şi mobilier din fier forjat, aceasta spune că în această direcţie nu a prea avut succes deoarece gorjenii sunt destul de reticenţi la acest mobilier, considerându-l unul strict pentru grădină, nu şi pentru apartamente. „Mobila artistică obţinută din fier forjat este potrivită pentru apartamente pentru că nu obturează spaţiul, ci îl lasă să respire. Acesta are capacitatea de a mări spaţiul din cameră, chiar să îl dubleze”, explică artista Mihaela Galenski.

Vizualizări: 509

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: