Valentina Gheorghe a învăţat să ţese de la măicuţele de Tismana

A învăţat arta cusăturilor tradiţionale de la măicuţele de la Tismana, iar acum secretele acestei tehnici sunt dezvăluite copiilor care învaţă la şcoala din Bălăneşti. Carpetele sau covoarele care au ca sursă de inspiraţie natura sunt pentru Valentina Gheorghe din Bălăneşti asemenea unor picturi. Efortul depus pentru a finaliza o ţesătură este enorm, dar datorită pasiunii nu a abandonat niciodată lucrul început. Ţesăturile cu motive populare gorjeneşti au putut fi admirate la expoziţii, fiind de nenumărate ori premiate pentru măiestria cu care au fost lucrate.

Secţia externă din Bălăneşti a Şcolii Populare de Artă funcţionează de 14 ani de zile, iar acum aici sunt înscrise 35 de fete care iau lecţii de ţesut de la Valentina Gheorghe. „Când e frig vin mai multe fete să înveţe această meserie, dar când e cald acestea merg la muncile câmpului. În timpul anului se retrag de la secţie aproape jumătate din elevii înscrişi. E o meserie foarte grea, unde îţi trebuie foarte multă experienţă. Sunt mulţumită când cineva pleacă de la secţie cu ceva învăţat de la mine. Pe elevi pot doar să îi îndrum spre această artă, deoarece până la perfecţionare este mult drum. La un covor se poate lucra şi o lună de zile. Totul ţine de pasiune. Trebuie să depui extrem de multă pasiune”, spune aceasta. Toate eforturile de la şcoală sunt făcute pentru ca tinerii să nu dea uitării tradiţiile, care sunt pe cale de dispariţie.

A făcut portretul lui Ceauşescu

Ţesătoarea spune că meseria a învăţat-o de la măicuţele din Tismana, dar tehnica a fost perfecţionată la Arta Casnică Tismana, unde a lucrat ani întregi. După zeci de ani de muncă la gherghef şi la război, Valentina Gheorghe s-a dedicat predării ţesătoriei în Bălăneşti, unde locuieşte. Poate spune că în cei 40 de ani de muncă a ţesut kilometri de carpete gorjeneşti, care se regăsesc în casele celor care iubesc arta populară. „Ţesăturile pentru mine sunt o mare pasiune. Încerc să fiu chiar un pictor care îşi imaginează ceva şi pune pe hârtie. O mare influenţă în lucrările realizate o are natura, din care mă inspir. Florile de primăvară sau cele care apar vara sunt întâlnite în carpetele Valentinei Gheorghe, fiind asemuite de multe ori cu câmpuri de flori. După ani de zile dedicaţi ţesutului, din vorbele Valentinei Gheorghe se desprinde totuşi un regret, acela că nu a reuşit să aştearnă în ţesături anotimpul de iarnă. Dar nu numai prin măiestria cu care lucrează la gherghef a ieşit în evidenţă Valentina Gheorghe din Bălăneşti, ci şi prin vocea de rapsod popular moştenită de la tatăl ei. „Am încercat cu puţinul pe care l-am acumulat în viaţă să fac ceva. De profesie sunt ţesătoare, dar am participat şi la numeroase festivaluri dedicate rapsozilor populari, de unde m-am întors, de asemenea, cu premii. Trofee am câştigat şi la tinereţe şi la bătrâneţe”, povesteşte Valentina Gheorghe.

Un moment semnificativ a avut loc în anii ‘80, când cineva din familia lui Ceauşescu a rugat-o să reproducă portretul dictatorului într-unul din scoarţele sale. A dus la îndeplinire comanda, după ce a ţesut un an de zile la portretul lui Ceauşescu.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: