Mii de fermieri obligaţi să-şi declare veniturile până luni

Fermierii gorjeni mai au la dispoziţie doar câteva zile să depună declaraţia privind veniturile din activităţi agricole. Direcţia Generală a Finanţelor Publice a stabilit ca data de 27 mai să fie data limită. Până în ultima zi de primire a declaraţiilor, ghişeele unităţilor fiscale vor fi deschise şi peste program.

Declaraţia privind veniturile din activităţi agricole poate fi depusă la administraţia fiscală până în prima zi a săptămânii viitoare, inclusiv, deoarece data de 25 mai este zi nelucrătoare. Obligate să depună acest formular sunt persoanele fizice care realizează venituri din activităţi agricole pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit, care  provin din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea pepinierelor viticole, pomicole, creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală. “Pentru a veni în sprijinul contribuabililor Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj a prelungit programul de activitate în perioada 21 şi 27 mai pentru preluarea în bune condiţii a declaraţiilor. Am decis acest lucru, având în vedere caracterul de noutate al veniturilor din activităţi agricole şi a faptului că acestea trebuie declarate prin formularul 221”, a declarat Luminiţa Penciu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj.   

Amenzi de până la 5.000 de lei

Cei care nu vor depune declaraţia până în data de 27 mai riscă să fie sancţionaţi contravenţional. “În situaţia nedepunerii acestor declaraţii se va face impunerea din oficiu de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj şi se va aplica o amendă cuprinsă între 500 şi 5000 lei. În baza protocolului dintre ANAF şi unităţile administrativ-teritoriale, va fi o bază comună şi se vor face schimb de informaţii cu privire la aceste date. Primăriile au o evidenţă a terenurilor cultivate şi numărul animalelor în registrul agricol”, a precizat Luminiţa Penciu.   

Fermierii pot opta pentru depunerea declaraţiilor on-line, prin poştă sau direct la ghişeele organului fiscal. 

Nu toate veniturile se impozitează

Veniturile din activităţi agricole neimpozabile sunt: cereale, plante oleaginoase, cartof, sfeclă de zahăr, tutun, hamei-până la 2ha; legume în câmp-până la 0,5ha, legume în spaţii protejate- până la 0,2 ha, leguminoase pentru boabe- până la 1,5 ha; pomi pe rod- până la 1,5 ha; vie pe rod-până la 0,5ha, flori şi plante ornamentale-până la 0,3 ha.

Animale: vaci şi bivoliţe-până la 2; ovine şi caprine-până la 10; porci pentru îngrăşat –până la 6.  Albine- până la 50 de familii. Nici fermierii care au până în 100 de păsări de curte nu vor plăti impozit.

Vizualizări: 224

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: