Novăcenii au sărbătorit cu fast „Urcatul oilor la munte”

Mare sărbătoare la Novaci! Sute de oameni au fost prezenți duminică, 19 mai, pentru a lua parte la festivitățile prilejuite de sărbătoarea dedicată transhumanţei, intitulată „Urcatul oilor la munte”. Pe lângă spectacolele de dans şi muzică populară a avut loc şi o paradă a portului ciobănesc.  Gorjenii prezenţi la Novaci au vizitat şi bâlciul din localitate şi au participat la desemnarea celei mai frumoase băcițe.

Sărbătoarea „Urcatul oilor la munte” desfășurată în Novaci s-a aflat la ediţia cu numărul 46. Este un eveniment care are loc an de an, reprezentând un important moment din viața localnicilor. Și anul acesta manifestarea s-a bucurat de o largă participare a crescătorilor de ovine din zonă, dar și din județele învecinate. Sărbătoarea a cuprins o paradă a portului popular, dar şi reprezentaţii ale ansamblurilor folclorice din Gorj, Argeș, Hunedoara, Vâlcea și Alba. Anul acesta, autoritățile locale din Novaci, au dat o mare importanță organizării acestui eveniment. „Este festivalul dedicat urcatului oilor la munte, se petrece chiar înainte de a începe transhumanţa de la câmpie către zona montană. Avem o activitate intensă. Oamenii sunt foarte încântați, dat fiind faptul că este cea mai mare sărbătoare a localității noastre. Este de tradiție, Novaciul a rămas un adevărat cuib de oieri care își manifestă această dorință de a sărbători urcatul oilor la munte. Am dat o importanță foarte mare acestui eveniment mult așteptat și îndrăgit de cetățenii de aici”, a declarat Dumitru Leuștean, primarul orașului Novaci.

Localnicii s-au arătat mulțumiți de modul în care a fost organizat acest eveniment, prezentându-se în număr mare în fața Casei de Cultură din Novaci. “Este îmbucurător că generațiile din urmă au dat pulsul generației tinere.  Vedem, numai la parada care trece acum, tineretul, copiii care poartă îmbrăcăminte tradițională. Este o mândrie pentru noi și cei care vin la sărbătoarea noastră. Suntem mulțumiți de cum a fost organizat acest eveniment atât de important pentru noi. Așa păstrăm tradiția. Ciobanul novăcean, așa a fost întotdeauna, într-o permanentă mișcare”, a spus Ion Băieșu din Novaci.

AUTORITĂŢI

Nici autoritățile județene sau parlamentarii gorjeni nu au ratat ocazia de a participa la această manifestare. La deschiderea festivitățităilor au fost prezenți Ion Călinoiu președintele Consiliului Judeţean Gorj, prefectul de Gorj, Claudiu Teodorescu, Mădălina Ciolocoi, vicepreședinte Consiliu Judeţean Gorj, senatorii Toni Greblă și Dian Popescu, deputatul Mihai Weber, primari ai comunelor invecinat și alți oficiali. 

Vizualizări: 390

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: