Mii de gorjeni aşteptaţi la bâlciul de la Peştişani

Circa 2000 de cetăţeni din comuna Peştişani şi localităţile învecinate sunt aşteptaţi weekend-ul acesta la bâlciul de Sfântul Petru, ce se desfăşoară în fiecare an în zona Nucet din satul Peştişani. Peste 200 de comercianţi vor fi prezenţi aici cu fel de fel de produse. O parte din agenţii economici au montat deja echipamentele în locul de desfăşurare a evenimentului.

Sărbătoarea nucului a devenit o tradiţie la Peştişani, fiind organizată de mai bine de un secol la nivelul comunei. Pentru cetăţenii din localitate este cam singura sărbătoare de peste an, tocmai de aceea cu toţii petrec în zăvoi de Sfântul Petru. Autorităţile locale spun că nu au invitat nicio formaţie la această manifestare, ci vor fi doar comercianţi cu produse şi parc de distracţii cu tiribombe, tobogane şi altele. „Bâlciul de Sân’ Petru, aşa cum se spune la noi, va avea loc în zilele de 28 şi 29 iunie. Nu este festival, nu sunt spectacole, este pur şi simplu bâlci. Comercianţii îşi vând marfa, oamenii se duc să-şi facă cumpărături, să stea la o terasă, să mănânce un mic, să bea o bere. Sunt circa 200 de comercianţi, cam aşa vin în fiecare an, de la mai mici, la mai mari. Cu de toate, pornind de la tiribombe, maşinuţe, „coleus”, terase, produse meşteşugăreşti cu linguri, oale, ceramică şi tot ce se găseşte prin orice bâlci. Vor fi şi gogoşi, vată pe băţ”, a declarat Florin Pavel, primarul comunei Peştişani.

Taxe mari pentru comercianţi

Primăria Peştişani percepe o taxă uriaşă comercianţilor care vin la acest bâlci. Suma pe care trebuie să o achite agenţii economici pentru spaţiul folosit din zăvoiul Nucet este chiar de două ori mai mare decât cea percepută de o primărie de oraş la un eveniment similar. „Au venit deja cei cu tiribombele, ceilalţi au venit, au pichetat locurile. Avem reprezentantul de la primărie care se ocupă de ei cu amplasarea. Cred că de două luni şi-au făcut cereri o parte din ei. Plătesc şi taxă, 5 lei pe metrul pătrat. Destul de mare, aşa s-a  hotărât în taxele locale, nu s-a mai schimbat. Am încercat acum câţiva ani să o mai micşorăm dar n-a vrut vechiul Consiliu. Comercianţii se vaită”, a precizat primarul din Peştişani.

Vizualizări: 285

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: