Milioane de euro pentru tratarea apei de la Preajba şi Polata

Societatea Aparegio SA va trata apa care alimentează Preajba şi Polata, după o investiţie de milioane de euro, conform unui proiect ce urmează să fie pus în practică în perioada imediat următoare. Licitaţia pentru desemnarea firmei care va efectua lucrările de tratare a apei de la cele două puţuri s-a încheiat, reprezentanţii Aparegio declarând ieri că doar două firme au depus oferte. Este vorba de o firmă italiană şi un consorţiu de firme româneşti.

Furnizorul de apă din municipiul Târgu Jiu va lua măsuri de tratare a apei nepotabile ce curge la robinetele cetăţenilor din Preajba şi Polata. Reprezentanţii Aparegio au anunţat ieri că licitaţia pentru desemnarea firmei care va efectua lucrările de tratare s-a încheiat, urmând perioada de evaluare a ofertelor. ”Pe data de 22 iulie s-au deschis ofertele primite pentru această lucrare. Este vorba de două firme, mai exact o firmă italiană şi un consorţiu de firme româneşti. Acum suntem în faza de evaluare care se poate întinde pe parcursul a 25 de zile, după care se va semna contractul. Firma declarată câştigătoare are termen şase luni să rezolve problema privind potabilitatea apei”, a spus Florin Butiuc, managerul proiectului. Aparegio va investi în jur de 12.015.900 lei pentru tratarea apei de la cele două puţuri.

Apă contaminată

Reprezentanţii Aparegio au admis în cele din urmă că apa de la Preajba şi Polata este contaminată cu substanţe periculoase pentru cetăţeni. „Firma va executa o extindere a tratării apei din sursele subterane de la Preajba şi Polata care sunt contaminate la momentul acesta cu substanţe în exces, amoniu, fier, mangan, şi lucrarea îşi propune să elimine sau să reducă la parametri normali aceste substanţe. Valoarea publicată în anunţul de participare este de 12.015.900 lei, această finanţare s-a cerut pe economiile de la POS Mediu 2007-2013”, a spus Florin Butiuc, managerul proiectului. Cât priveşte partea efectivă a lucrărilor, acestea vor consta în modernizarea unei linii tehnologice care să filtreze mult mai bine apa din subteran. ”Pentru asta firma va trebui să facă o tratare biologică, nu chimică, filtre biologice pentru îndepărtarea acestor substanţe care nu sunt permise sau care contaminează apa din subteran pe o linie tehnologică. Ulterior se va face o corecţie a PH-ului, după care apa este clorinată. Timpul estimat este de şase luni de la data ordinului de începere a lucrării, ordin care se dă la zece zile după semnarea contractului”, a adăugat Florin Butiuc.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: