Cetăţenii unui cătun din Bolboşi riscă să rămână izolaţi

Circa 200 de localnici dintr-un cătun al comunei Bolboşi riscă să rămână izolaţi. Podul care asigură legătura dintre cătun şi restul comunei stă să cadă, iar localnicii nu mai au pe unde să mai treacă cu autovehiculele în situaţia în care se va prăbuşi. Mai mult decât atât, vieţile acestora sunt puse în pericol de fiecare dată când trec puntea. Autorităţile locale conştientizează gravitatea problemei însă spun că, cel puţin deocamdată, nu au banii necesari pentru consolidarea podului sau pentru construirea unuia nou.

Cătunul Ursoiţa din comuna Bolboşi s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Mulţi dintre localnici au muncit în străinătate după care au venit acasă cu bani şi şi-au îmbunătăţit condiţiile de trai, refăcând casele şi chiar construind unele noi. De cele mai multe ori materiale de construcţii au fost aduse cu maşini de mare tonaj care au ajuns în cătun traversând podul peste Jilţul Mic, care acum stă să cadă. În urmă cu câteva săptămâni, puntea a cedat pe alocuri, din cauza vechimii şi a suprasolicitării. Localnicii spun că îşi pun viaţa în pericol de fiecare dată când îl traversează însă neavând altă cale de acces, nu au încotro. "Îmi este teamă să trec, nu vedeţi ce burtă s-a format, stă să cadă. Ar trebui ca autorităţile să ia măsuri, măcar să nu mai lase privatizaţii să treacă cu maşinile mari pe pod, că rămânem izolaţi. Copiii trec pe aici, altă cale nu este. E greu pentru că nu ai pe unde să treci. Pe aici trecem zi de zi", a spus Mihaela Sandu, o localnică.

Alţi localnici spun că de câţiva ani li s-a promis că podul va fi refăcut însă cred că au fost numai promisiuni politice. "Trec cu teamă pe el, s-a lăsat în jos. Toată lumea rămâne izolată, suntem aproape 200 de persoane care locuim aici. Dacă se îmbolnăveşte cineva, cu salvarea nu se va putea trece, pompierii nici atât. Suntem vai de mamă de om. Ar trebui să se ia măsuri. Primăria ar trebui. Ne-au mai promis acum câţiva ani că îl consolidează, în campanie, dar nu s-a făcut nimic" a spus Miorel Badea, un alt localnic

Autorităţile locale din Bolboşi spun că nu au bani prevăzuţi pentru consolidarea podului sau pentru construirea unuia nou, dar că vor face un studiu de fezabilitate, iar dacă suma nu va fi prea mare, vor renunţa la alte investiţii pentru a construi un nou pod pentru cetăţenii acestui cătun. "Avem probleme în cătunul Ursoiţa, cu podul care asigură accesul locuitorilor în restul comunei. Podul este făcut de noi, din metal şi dale de mină. A cedat. S-a deformat datorită greutăţii şi există pericolul să cadă. De câteva săptămâni s-a degradat şi mai rău. Ne gândim să facem alt pod, dar bani nu avem pentru lucrări. Am avea nevoie de circa 150.000 lei. Vom face proiectul şi vom renunţa la alte investiţii dacă suma care va reieşi nu va fi prea mare. Vom pune nişte restricţii de tonaj până una-alta. Nu ştiu dacă autorităţile judeţene ne vor da ceva fonduri, nu cred că suntem noi prioritari", a declarat Gheorghe Bilea, primarul comunei Bolboşi. 

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: