Bursă oferită la Timişoara unui elev sărman din Gorj!

Şansă unică oferită de Universitatea de Vest din Timișoara pentru un tânăr din Gorj care, deși a luat o notă bună la bacalaureat, nu a reușit să devină student decât pe un loc cu taxă la secția de design vestimentar. Ionuț Piscureanu a primit o bursă care îi asigură gratuitatea studiilor în primul an, an în care trebuie să învețe însă mult pentru ca din toamna lui 2016 să poată prinde un loc fără taxe, în ajutorarea lui implicându-se și gorjeanul Mădălin Bunoiu, unul dintre oamenii aflați în conducerea UVT.

Cazul lui Ionuț Piscureanu a fost prezentat în presa de la Târgu Jiu încă de când acesta era elev, notele bune de la școală și situația financiară dificilă a familiei sale fiind într-un contrast evident. Acum, tânărul din Jupânești a reușit să promoveze examenul de bacalaureat cu nota 9.00, notă care îi dădea speranțe la un loc fără taxă în cadrul Universității de Vest din Timișoara. Viața a fost însă mai cruntă cu viitorul student, numele său regăsindu-se pe lista celor cu taxă, taxă pe care Ionuț nu o putea suporta decât dacă era ajutat. Situația sa a ajuns până la urechile celor din conducerea UVT, printre conducătorii universității timișorene aflându-se și Mădălin Bunoiu, fiul fostului director Dumitru Bunoiu, de la Grupul Școlar Gheorghe Magheru din Târgu Jiu, ieri Ionuț fiind informat oficial că universitatea îi va suporta în primul an de studii toate cheltuielile, lui rămânându-i doar să confirme că este un bun student.

Precedent

S-a hotărât oferirea unei burse, prin Fundația UVT, care să acopere taxa pentru primul an de studiu. La finalul anului I, conform regulamentelor UVT, Ionuț se va putea reclasifica pe locurile bugetate în funcție de rezultatele sale. În plus, tânărului i se va oferi un loc în cămin scutit de taxa de cazare. Ionuț Pisucreanu s-a aflat ieri la Universitatea de Vest din Timișoara unde a fost primit de Rectorul instituției, prof. univ. dr. Marilen Pirtea. „Am decis sprijinirea lui Ionuț în cadrul strategiei noastre de a încuraja performanța, de a da șansa celor care învață, celor care cred că educația este calea prin care poți să te realizezi în viață. De asemenea, sperăm ca prin el să lansăm un semnal pentru cei care mai sunt în această situație, să continue să spere, iar universitățile să-i sprijine în a face performanță”, a spus Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Universitatea a explicat și că decizia de a-l ajuta pe tânărul gorjean a fost luată după ce acesta a mărturisit că singura sa opțiune la facultate a fost să devină student la Design. „Simțitor emoționat, Ionuț s-a declarat recunoscător pentru șansa care i s-a acordat și spune că Facultatea de Design a Universității de Vest din Timișoara a fost prima și singura opțiune a sa. „Le mulțumesc celor de la Universitate pentru această șansă, pentru că altfel nu aș fi putut, nu mi-aș fi permis să urmez cursurile în regim cu taxă. Eu va trebui să-mi respect îndatoririle, să învăț cât mai bine posibil, să obțin note mari și, astfel, să mă clasez pe un loc bugetat din anul 2. Nu am avut un plan B. M-am axat strict pentru pregătirea pentru această facultate. M-am pregătit așa cum am putut, am mers la Palatul Copiilor, am muncit acasă, dar rezultatul nu a fost pe măsură. Media la Bacalaureat fiind una bună, puteam să-mi depun cel puțin un dosar la altă facultate, dar am preferat să merg pe o singură direcție și să încerc să fiu cât mai bun”, a spus Ionuț, conform UVT, Universitatea hotărând ca de anul viitor să instituie un sistem de burse speciale, pentru astfel de situații.

Emoții la Jupânești

Mama lui Ionuț, Simona, a așteptat cu emoții ieri vești de la fiul său, femeia neavând credit la telefon pentru a-l suna pe acesta și a-l întreba ce a rezolvat. Desculță, „ca la țară”, după cum a precizat, și cu alți trei copii mai mici pe cap, ea l-a așteptat pe băiatul cel mare să vină aseară acasă și să îi aducă vești bune. Mai pe zi pe la ea a trecut poștașul, care i-a lăsat puțin peste 600 de lei, banii din alocații și ajutorul social, pe care trebuie să îi drămuiască însă foarte bine. „Muncim pe unde prindem și asta este, că alte soluții nu avem nici eu nici soțul meu. Din puținul care este îl ajutăm și pe Ionuț. El a sperat că intră la buget, dar dacă nu se poate i-am spus să vină acasă și să lucreze un an de zile și continuă apoi. El e un copil muncitor că mereu a mers la una cu mine la muncă, la sapă, la cosit de fân, la corcodușe, și a și învățat în timpul acesta. Acum poștașul ne-a adus 642 de lei, toți banii noștri dintr-o lună. Luăm ceva la frățiorii mai mici pentru școală, îi pun și lui un pic deoparte și pe noi, părinții, ne sare rândul. Sunt bucuroasă dacă el reușește la Timișoara, că asta și-a dorit mereu. Dacă nu învață, vine acasă și merge cu mine la muncă în sat”, spune mama lui Ionuț, convinsă însă că fiul său va reuși în viață.

Vizualizări: 213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: