Minciunile politicienilor i-au adus pe salariații CE Oltenia în pragul unei greve ilegale

Peste o sută de mineri din Complexul Energetic Oltenia au protestat luni, la fel cum colegi ai lor au făcut-o joi și vineri, săptămâna trecută. Deocamdată vorbim de proteste spontane, răzlețe, dar și de politicieni care instigă public la grevă generală.

Asta deși nu sunt întrunite condițiile pentru a fi declarată grevă generală cu respectarea legii. Minerii și energeticienii vor un act normativ pentru a fi pensionați la 52 de ani, dar acesta nu poate fi motiv de grevă, pentru că nu este ceva ce depinde de CE Oltenia, ci de Parlament sau de guvern.

O altă solicitare este creșterea salariilor de la 1 ianuarie, dar negociererea administrației cu sindicatele este în curs și doar dacă părțile nu se înțeleg, poate fi declanșat legal conflictul de muncă.

Ion Rușeț, consilier al Directoratului, a comentat situația la Radio Infinit. “Este o situație dificilă și excepțională pentru Complexul Energetic Oltenia, pentru că în dimineața aceasta au fost în sălile de apel probleme legate de acea Minută. (...) Asemenea acțiuni care sunt în afara legii sunt de natură să afecteze interesul Complexului Energetic Oltenia, dar mai ales interesul pe care îl au salariații”, a spus Ion Rușeț. “Conducerea Complexului Energetic Oltenia nu a fost preavizată de această acțiune și nu are lista revendicărilor”, a mai spus consilierul Directoratului.

Minerii sunt conștienți de faptul că greva nu este legală, dar vor să atragă atenția oamenilor politici că mint de un an cu privire la pensionarea anticipată. Legea 197/2021 a intrat în vigoare în luna august și permite pensionarea minerilor și energeticienilor la 52 de ani, dar după ce lucrează 25 de ani de acum încolo în condiții speciale. Perioada lucrată până acum este considerată în condiții deosebite sau chiar normale, în cazul energeticienilor, deși promisiunea politicienilor a fost că respectivele condiții grele le vor fi recunoscute retroactiv.

Minerii și energeticienii au experiența protestelor și știu că pot fi puși să suporte consecințele economice ale unei greve, dar știu și că, atunci când au fost uniți, au obținut ceea ce au dorit. Și ar mai trebui să știe că, atunci când s-au lăsat întărâtați și folosiți de politicieni, nu le-a fost bine.

Vizualizări: 4,939

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: