Miner: Încurajarea oamenilor ne-a făcut să ajungem la capăt

Minerii și energeticienii din cadrul CE Oltenia, care au luat parte la marșul de protest de peste 300 de km, s-au întors acasă. Aceștia spun că sunt obosiți, dar că au mulțumirea că s-au făcut auziţi şi că nu s-au întors cu mâna goală de la București. Se referă la protocolul semnat cu reprezentanţii Guvernului. Liderii FNME au organizat o conferinţă de presă în Parcul Central din Târgu Jiu, chiar la Poarta Sărutului, la care au luat parte câteva zeci de salariaţi ai CE Oltenia care s-au încumetat la marşul maraton.

Organizatorii marșului de protest au spus că nu se așteptau atunci când au plecat din Gorj că vor ajunge să semneze un protocol cu reprezentanții Guvernului. "Protocolul a fost un act de încheiere al acestei acțiuni. Nu ne-am propus când am plecat de a semna acel protocol, ştiind că Guvernul nu a mai semnat niciun astfel de document cu nicio organizație sindicală, nici măcar cu confederaţiile. Nu asta era aşteptarea noastră. Așteptarea noastră a fost de a trezi în români spiritul civic, de a trezi în ei realitatea, în primul rând la cea referitoare la piața de energie și, implicit, la Complexul Energetic Oltenia. Vrem, nu vrem, ce s-a întâmplat în aceste 8 zile, informația și imaginea despre complex cumulate în aceste zile reprezintă mult mai mult decât ce s-a vorbit despre complex ani de zile", a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele FNME.
Unii dintre minerii care au mărșăluit de la Rovinari la București s-au arătat mulțumiți de ce au reușit să obțină în urma protestului. "Avem bășici în tălpi și simțim oboseală în corp. Am odihnit puțin aseară acasă, dar probabil o să ne revenim în timp. Niciodată nu m-am gândit să renunţ la unitatea care a fost. Scopul era să ajungem acolo să vedem dacă putem obține ceva. N-am avut nicio siguranță că vom obține ceva sau nu. Dacă se respectă ce s-a scris în acel protocol suntem foarte mulțumiți, dar acolo e decizia celor de la Guvern, Parlament și ceilalți. Noi ne-am făcut treaba. Am fost mințiți de 20 și ceva de ani, ce să mai credem?", a spus Petre Cornoiu, miner la cariera Tismana I.

Minerii din marș se așteptau că guvernanții le curme suferința
Alți protestatari cred că puteau obține mai mult. "Ne simțim rău. Asta a fost, Guvernul nostru să ne facă să mergem până acolo. Puteau să vină spre noi, mai aproape și poate ne simțeam și noi mai bine. În mare parte nu suntem mulțumiți de ce am obținut, puteam să obținem și mai mult după atâta marș. Puteam să fim mai mult băgați în seamă să ne dea mai mult. Momentul care ne-a impresionat cel mai mult pe traseu a fost modul în care ne-au primit colegii, oamenii, solidaritatea. Ne-au primit cu apă, cu mâncare, cu eugenii. Ne-au primit cu pâine cu sare. Am fost foarte impresionaţi de oameni. Poate asta ne-a încurajat de am continuat. Poate mulți renunțam, dar încurajarea oamenilor ne-a făcut să ajungem la capăt", a explicat Daniel Bălțoi, electrician la cariera Peșteana.

Propunere: Minerii din marş, eroi ai neamului
Liderii FNME avertizează că vor întreprinde și alte acțiuni sindicale în situaţia în care guvernanţii nu vor respecta angajamentele din protocol.
Jurnalistul Laurian Stănchescu, care i-a urmat pe mineri în marșul lor de protest pe parcursul celor 320 de km, şi care, de altfel, a fost cel care a venit cu ideea organizării marșului, a spus că va insista la autorități ca salariații Complexului Energetic Oltenia care au participat la protest să fie desemnați eroi ai neamului. "Am vorbit cu primarul Florin Cârciumaru joi la telefon și i-am propus ca acești oameni extraordinari, pentru că sunt niște eroi ai neamului României, să fie declarați, printr-o hotărâre a Consiliului Local, eroi ai Gorjului și ai României. Domnul Cârciumaru inițial a fost de acord, dar după aceea a respins ideea. Eu oricum voi duce ideea aceasta până la capăt, am să îi adresez președintelui României printr-un comunicat de presă să-i declare public pe acești oameni eroi ai României. Dacă nu voi găsi înțelegere în țară, voi merge în Republica Moldova, unde am foarte mulți prieteni", a spus Laurian Stănchescu.

Vizualizări: 763

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: