Miner omorât de copiii vecinilor pentru 27 de lei

Scump preţ a plătit un bărbat din satul Vlăduleni, găsit mort duminică seara într-un loc în care a zăcut fără suflare mai bine de o săptămână. Viaţa i-a fost luată de doi băieţi din sat, vecini cu el, unul fiind un minor de 16 ani. Bătut şi târât sute de metri de la drumul principal unde s-a produs agresiunea, decedatul este un miner pe care cunoscuţii îl credeau plecat la cursurile de perfecţionare de la Săcelu, realitatea fiind cu totul alta.

Inţial nu s-a vorbit despre o posibilă crimă, pentru că nimeni nu credea că Ionel Ceapă ar fi putut fi omorât de cineva. Nu avea duşmani în sat şi totuşi doi tineri, dintre care unul e minor, i-au luat viaţa, şocând pe toată lumea din Vlăduleni şi nu numai. Bărbatul de 41 de ani dispăruse de acasă de mai bine de o săptămână, cunoscuţii lui fiind convinşi că el e în viaţă şi e la Săcelu, la nişte cursuri de perfecţionare. De fapt, fostul miner zăcea mort la câţiva metri într-un cămin de vizitare a conductei care alimentează cu apă Craiova din sursa Izvarna.

Poliţiştii au fost chemaţi duminică de o localnică, femeia simţind miros de cadavru din căminul de vizitare a conductei, cămin a cărui gură de intrare era acoperită cu o tablă groasă. Locaşul respectiv are câţiva metri adâncime, jos temperatura fiind extrem de rece, ceea ce a permis o bună conservare a trupului neînsufleţit. De zile bune rudele mortului aveau unele suspiciuni, dar nu credeau că se poate ajunge la o asemenea situaţie. "Eu i-am spus soţului meu că ceva nu e în regulă cu Ionel, pentru că ştiam că trebuia să facă bulionul şi când m-am dus eu la el avea lumina aprinsă şi lacătul pus, ceea ce nu era normal. I-am spus lui taică-su că e o problemă, dar n-a zis nimic. Am căutat eu şi prin fântână şi prin pod, am fost pe dunga şanţului că am zis că o fi căzut pe acolo, dar nu am dat de el. M-am dus la cârciumă şi mi-au spus că luase nişte spumos şi un set de pahare şi că plecase, dar n-am dat de el", spune Elisabeta Susănoiu, mătuşă a celui decedat.

Au crezut că e un animal mort

Nimeni n-a crezut prin Vlăduleni că în satul lor a avut loc o crimă, aşa că, atunci când a fost simţit mirosul de cadavru provenit de la căminul de vizitare a conductei de apă, oamenii nu s-au gândit la ce putea fi mai rău, deşi, în cele din urmă, realitatea s-a dovedit a fi alta. "Vecina a văzut că mirosea ceva la ea în grădină, acolo la gura de vizitare, şi am crezut că e un câine sau un viţel. Ne-am gândit însă că e capacul pus tot timpul şi atunci ne-am dat seama că poate e altceva. Vecina a ridicat capacul şi a văzut că jos e un om. Atunci am sunat la 112 şi au venit pompierii de l-au ridicat de acolo", spune Gheorghe Băltăreţu, un sătean vecin cu decedatul. Imediat localnicii şi-au dat seama că Ionel Ceapă nu avea cum ajunge acolo decât dacă ar fi fost omorât. "În bazinul de acolo a fost, muică, găsit aproape dezbrăcat. Nu mai avea haine pe el, nici pantaloni, doar chiloţi şi ciorapi. Cine ştie ce-o fi păţit săracul. E clar că nu se arunca singur acolo pentru că nu avea cine să pună tabla după el, mai ales la cât e de grea. Aici a fost mână de om, că altfel nu se explică", spunea o localnică, vorbele sale fiind confirmate după câteva ore de anchetă ale poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Crimelor.

Criminali la 16 şi 23 de ani

Serviciul condus de comisarul Aurel Ungureanu s-a mobilizat exemplar la Bâlteni şi, după audierea a zeci de localnici, rude cu mortul sau simpli consăteni, descoperirea celor doi suspecţi a părut o floare la ureche. Şocant a fost pentru oamenii din Vlăduleni să afle că unul dintre cei doi tineri reţinuţi duminică noaptea are doar 16 ani. Celălalt, Cristian Păsărin, are 23 de ani, şi este cunoscut ca fiind "Pictorul", deşi în viaţa lui nu a realizat vreun tablou, oamenii spunând că pasiunea sa era furtul de fier vechi şi cârciumile din sat.

S-a întors a doua zi să vadă dacă mortul şi-a revenit

Pe parcursul reconstituirii de ieri a evenimentelor produse la sfârşitul lunii august, suspectul de 23 de ani le-a relatat anchetatorilor că a doua zi după producerea crimei a mers la căminul de vizitare a conductei de apă, fără să spună cuiva de acest lucru. Cristian Păsărin se temea că în noaptea precedentă, la beţie, ar fi putut să îl arunce pe Ionel Ceapă în căminul respectiv şi acesta să mai fie cât de cât în viaţă. Păsărin s-a asigurat însă că vecinul lui este fără suflare şi, după ce a pus din nou capacul de tablă la gura căminului, a plecat spre casă şi a stat liniştit până duminică, zi în care a fost făcută macabra descoperire.

RECONSTITUIRE

Pe parcursul audierilor de la Poliţia Bâlteni şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, cei doi suspecţi şi-au recunoscut faptele. Ei au fost duşi ieri la Vlăduleni, unde le-au arătat anchetatorilor pe îndelete cum au procedat în fatidica seară de 28 spre 29 august, când Ceapă şi-a dat ultima suflare. "În jurul orelor 23.00, cei doi inculpaţi, împreună cu victima lor, au mers la un bar unde au consumat băuturi alcoolice, după care au plecat spre locuinţele lor, aceştia fiind vecini. În drum spre casă, victima l-a lovit cu pumnul în faţă pe inculpatul major de 23 de ani, care, la rândul său, a ripostat, lovindu-l cu pumnul în faţă. Victima a căzut la pământ şi a fost lovită cu picioarele de către ambii inculpaţi. Constatând că bărbatul decedase, cei doi l-au tras pe acesta circa 300 de metri prin grădinile localnicilor şi l-au aruncat în gura căminului de vizitare a conductei de apă, loc ştiut de către inculpatul minor. În seara zilei de 6 august, inculpaţii au recunpscut faptele, iar, acum, la reconstituire, au menţionat că inculpatul minor a luat din buzunarul victimei 27 de lei, pe care i-au împărţit şi i-au cheltuit ulterior în interes personal", a menţionat procurorul Gheorghe Constantinescu.

BLESTEM

Moartea lui Ionel Ceapă este ultima dintr-o serie lungă de decese care au zguduit familia lui Victor Ceapă. Tatăl minerului omorât la Vlăduleni povesteşte că în ultimii ani a rămas singur pe lume, deşi a avut o soţie şi trei copii majori. Nevasta i s-a stins din viaţă în 2005, iar în 2007 a fost omorâtă fiica sa, un an mai târziu trecând în nefiinţă şi băiatul cel mare pe care îl avea şi care era bolnav de TBC. Acum localnicii din Vlăduleni se pregătesc din nou pentru o înmormântare în familia acestuia, în timp ce rudele celor arestaţi în acest caz îşi revin cu greu din şocul trăit de descoperirile făcute de anchetatori.

Vizualizări: 357

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: