Mineri puţini şi obosiţi. Sindicalist: Urmează zile grele

Lipsa de personal, echipamentele vechi şi oboseala ar fi factorii care duc la tot mai multe accidente de muncă în carierele miniere din Gorj. Trei accidente de muncă grave în trei zile! Este bilanţul negru de la Complexul Energetic Oltenia. Liderii de sindicat dau vina şi pe vârsta angajaţilor care muncesc de peste 30 de ani în cariere şi au acumulat multă oboseală.

Condiţiile de muncă sunt periculoase în carierele miniere din Gorj. Au dovedit-o ultimele evenimente nefericite care s-au petrecut la Pinoasa şi Peşteana. Sindicaliştii susţin că s-au pierdut foarte multe locuri de muncă, iar acum se cere aceeaşi performanţă cu mii de angajaţi în minus. „E chiar tragic ce se întâmplă. Urmează zile grele pentru salariaţii acestei companii. Cred că lipsa de personal, în primul rând, este, după părerea mea, de vină. Suntem din ce în ce mai puţini. S-au pierdut peste 6.000 de locuri de muncă. Pe locul doi este şi media de vârstă ridicată. Suntem obosiţi, suntem puţini. Utilajele sunt aşa cum sunt. Eu am spus şi nu mă feresc. Din păcate, pentru noi, compania se chinuie să supravieţuiască şi despre dezvoltare nu mai vorbeşte nimeni”, a explicat Manu Tomescu, liderul Sindicatului Energia Rovinari.

În prezent, se munceşte şapte zile din şapte. Se acumulează oboseală şi stres în cariere. „S-a acumulat foarte mult stres, presiune asupra salariaţilor. Sunt foarte multe lipsuri cu care ne confruntăm şi de aici apar momente de neatenţie care duc la accidente cu urmări grave. Situaţia este una nelalocul ei, până la urmă. Există o presiune suplimentară pentru salariaţi din lipsă de personal sau de componente”, a transmis liderul sindical de la Cariera Roşiuţa, Nelu Roşca.

Numai anul trecut, în carierele şi termocentralele din CEO au fost înregistrate 60 de accidente de muncă. Sindicaliştii susţin că bazinele miniere din Oltenia şi Hunedoara au devenit extrem de periculoase. „Din 1990 şi până acum, în Oltenia şi Valea Jiului, şi-au pierdut viaţa 109 mineri la care se adaugă 234 de accidente cu invaliditate pe viaţă. Mineritul este foarte periculos. Nu s-a mai făcut nimic după 1990 încoace. Se lucrează cu tensiuni între 20.000 la 6.000 de volţi în condiţii deosebite de lucru. Nu se poate lucra calm într-un şantier. Se lucrează în condiţii deosebite şi condiţiile ca atare te aduc în situaţia de a se produce accidente de muncă”, a spus sindicalistul Constantin Creţan, şeful Sindicatului Lignitul Oltenia.

Vizualizări: 6,158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: