Minerii au sărbătorit-o vineri pe Sfânta Varvara

Ortacii din mina Tehomir au sărbătorit-o vineri pe Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor. Cu această ocazie, mineri au ieşit din subteran şi au participat la o slujbă oficiată de un sobor de opt preoţi în cinstea acestei zile. Tot vineri au fost pomeniţi şi ortacii care şi-au pierdut viaţa în subteran la datorie.

Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor, a fost marcată aşa cum se cuvine şi de ortacii de la mina Tehomir. Vineri ei au ieşit mai devreme din subteran decât de obicei şi au participat la o slujbă închinată în cinstea acestei zile. Nici minerii care şi-au pierdut viaţa în subteran nu au fost daţi uitării de colegii lor. „Este Sfânta Varvara, ocrotitoarea noastră şi o sărbătorim în fiecare an. De fiecare dată când intrăm în mină ne rugăm. Nu avem o rugăciune specială, dar o avem pe Sfânta Varvara în gând şi în suflet şi ea ne păzeşte şi ne ocroteşte”.

La slujba închinată sfintei Varvara a participat şi senatorul Ion Ruşeţ care nu a putut uita de unde a plecat şi a ţinut să fie alături de mineri într-o zi atât de importantă pentru ei. „Eu de aici am plecat şi nu puteam să lipsesc de aici şi din mijlocul minerilor într-o zi atât de importantă pentru ei şi pentru mine. Este dureros faptul că mulţi colegi  mineri nu mai sunt printre noi şi în această zi le aprindem o lumânare şi ne rugăm pentru ei”.

Liderul de sindicat al minei Tehomir, Marian Zamfir, a fost şi el în mijlocul minerilor veniţi la slujbă. „Noi am hotărât ca în această zi mineri să iasă mai devreme din subteran şi să participe la o slujbă închinată acestei sărbători. Nu am putut organiza altceva pentru că nu ne-am permis. Fiecare miner va merge în vestiar şi vor închina acolo un pahar în amintirea colegilor lor decedaţi“.

Slujba a fost oficiată de un sobor de opt preoţi care au ţinut să le adreseze câteva cuvinte minerilor „Un miner nu este niciodată singur. Ei sunt o echipă şi sfinţesc locul unde lucrează. Minerul intră în mină dar nu ştie dacă mai iasă viu sau nevătămat. Numai pentru asta ar trebui să-i cinstim şi să-i tratăm aşa cum merită”.

Vizualizări: 93

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: