Minerii cer pe Facebook păstrarea sporului de carieră

După ce Pandurul a publicat imagini grăitoare cu condiţiile grele de muncă din carierele CE Oltenia, sute de mineri şi energeticieni, dar şi cunoştinţe şi rude ale acestora au reacţionat. Pe Facebook imaginile cu mineri în mijlocul nămolului din cariere au fost vizualizate de mii de persoane şi distribuite de sute de ori. Internauţii au postat comentarii dure la adresa administraţiei care a propus liderilor de sindicat eliminarea sporului de carieră în cuantum de 10%. Salariaţii complexului au cerut pe site-ul de socializare păstrarea acestor drepturi. “Acestea sunt condiţiile, dar drepturile trebuie păstrate, nu trebuie să cedăm”, a spus un angajat al CE Oltenia.

Minerii s-au mobilizat pe site-ul de socializare după ce Pandurul a postat pe pagina proprie imagini surprinse în cariera Peşteana în care angajaţii CE Oltenia îşi desfăşurau activitatea prin nămol, la temperaturi scăzute, în timp ce administraţia le pregăteşte tăierea sporului de carieră, ce a fost acordat până acum tocmai pentru faptul că munceau în astfel de condiţii.

Internauţii au criticat propunerea administraţiei. „Bunicul meu a fost miner şi s-a prăpădit la 60 de ani, unchiul meu e miner şi deja are probleme cu spatele. Condiţiile în care lucrează nu sunt uşoare, ar trebui respectaţi pentru munca depusă, nu să fie nedreptăţiţi. Ruşine celor cu idei idioate”, a scris Roxana pe Facebook. “Păi să îl taie că noi mergem în carieră ca la plajă!”, a spus ironic Marius Iordache, salariat al CE Oltenia.

Alţii au spus că oricum salariile nu sunt pe măsura muncii depuse în astfel de condiţii. “Şmecherii de la Bucureşti spun că minerii au salariul mediu de 1000 de euro, dar în realitate nu se câştigă mai mult de 500. Sunt angajaţi la CEO nenorociţi care nu ştiu cum se scoate cărbunele din cariere, nu ştiu nici pe unde sunt carierele...”, a spus Ion Niţă pe site-ul de socializare. 

Minerii din cariere au transmis administraţiei că nu renunţă la acest drept. “Sporurile în carieră sunt sporuri şi când spun spor de cariera spun tot. Ciurele nu te băga acolo, că vei sfârşi prost şi este păcat de tine!”, a spus revoltat Dumitru Riza. Alţii au făcut un îndemn la mobilizare. “Astea sunt condiţiile, dar drepturile trebuie păstrate, nu trebuie să cedăm”, a spus Dan Băloiu.

Minerii din carieră sunt de părere că şefii din administraţie chiar nu cunosc condiţiile în care lucrează mii de salariaţi de la unităţile miniere. “Dacă ei merg pe asfalt nu ştiu ce înseamnă nămolul”, a comentat cineva.

Internauţii au comentat şi referitor la improvizaţiile pe care sunt nevoiţi angajaţii CE Oltenia să le facă pentru a-şi putea continua activitatea în contextul în care nu au fost alocaţi bani pentru reparaţii şi revizii. “Aşa se face economie pentru Duster-ul lui Ciurel şi al multor directori”, a spus Marius Stoican, făcând referire la cârpirea benzilor transportoare cu scoabe.

PROTESTE

Administraţia CE Oltenia a propus liderilor de sindicat o diminuare a veniturilor angajaţilor companiei cu aproape 40%. Sindicaliştii nu au de gând să accepte o astfel de propunere şi au anunţat că vor deschide conflict de muncă împotriva CE Oltenia şi a Guvernului. Între timp sindicaliştii Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) pregătesc şi pichetarea sediului secundar al companiei începând de miercuri după-amiază.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: