Minerii și energeticienii vor să protesteze până pleacă Ciurel

Minerii şi energeticienii din Complexul Energetic Oltenia vor ieşi în stradă începând de miercuri, 28 ianuarie, în fiecare zi lucrătoare, până când vor obţine demisia managerului Laurenţiu Ciurel. CE Oltenia a anunțat că vrea să reducă cu aproape 40% veniturile angajaților, prin reducerea sau tăierea unor prime, sporuri, transport, masă caldă, precum și a altor facilități.

Sindicaliștii Federației Naționale Mine Energie (FNME) au depus deja cerere de autorizare a protestelor. Manifestările vor începe la ora 17.00, în faţa sediului Diviziei Miniere, cu participarea a 500 de persoane. Sindicaliştii din Federaţia Naţională Mine Energie protestează astfel faţă de propunerea administraţiei de reducere cu 20% a fondului de salarii şi de eliminare a primelor şi sporurilor. “Scopul manifestării publice îl constituie protestul față de nerespectarea contractului colectiv de muncă, mimarea dialogului social, precum și intenția administrației CEO de diminuare cu 20% a fondului de salarii și eliminarea majorității facilităților”, susțin liderii. Ei au mai atras atenția că este posibilă declanșarea conflictului de muncă. „Atragem atenția Guvernului care a girat managementul catastrofal al CE Oltenia, cu pierdere din exploatare, creşterea creanțelor și a datoriilor, că există premisele declanșării conflictului de muncă la nivelul societății”, arată FNME. 

Tăierile nu se explică

Liderii consideră că măsura nu este susținută de producția prognozată pe anul 2015. Potrivit bugetului pe 2015, se măreşte producţia de cărbune cu 15%, iar producţia de energie cu 5%, dar veniturile scad deoarece scade preţul la tona de cărbune şi la energie, față de 2014. Conducerea vrea să dea afară 1.000 de angajați, pe lângă cei 1.000 ce vor fi transferați la CET Govora, dar crește cheltuielile Directoratului şi Consiliului de Supraveghere cu 24%. În plus, potrivit unor informări ale companiei, la 1 august 2014 numărul angajaților era de 18.375, iar acum este 18.600.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: