Minerii concediaţi în 2011, reangajaţi la prestatori

Societăţile de prestări servicii din minerit ar putea angaja încă trei sute de persoane. Este vorba despre cei trei sute de mineri disponibilizaţi de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia la 1 aprilie 2011. Aceştia au avut nenorocul să fie daţi afară înainte de a fi în vigoare modificările ordonanţei 116 referitoare la venitul de completare pentru 20-24 de luni. Modificările au fost făcute prin ordonanţa de urgenţă 36 din 2011 ce a apărut după cinci zile, pe 6 aprilie. Deputatul Severus Militaru a făcut cunoscută această problemă la nivelul ministerelor, însă s-a gândit şi la o soluţie.

O întârziere de cinci zile, de publicare a ordonanţei 36 care venea în completarea ordonanţei 116/2006 care se referă acordarea unui venit de completare pe o perioadă de 20-24 de luni, în funcţie de vechime, a lăsat trei sute de mineri fără 15 milioane de lei pe lună. Minerii au fost disponibilizaţi de SNLO pe 1 aprilie, iar ordonanţa a apărut pe 6 aprilie motiv pentru care aceştia nu au beneficiat de venitul de completare. Minerii au luat un an indemnizaţie de şomaj, dar din aprilie nu o vor mai avea nici pe aceasta. Aceştia nu vor putea nici să iasă la pensie pentru că au între 43-45 de ani. Deputatul Severus Militaru a făcut o întrebare la ministrul Economiei, Lucian Bode, ministrul Muncii Claudia Boghicevici, şi ministrul Bogdan Drăgoi de la Muncă, mai ales după ce 60 de mineri s-au prezentat la cabinetul acestuia pentru a-şi spune oful. „SNLO a făcut în aprilie 2011 300 de disponibilizări. Este vorba despre cei care au lucrat în condiţii speciale, minerii de la subteran. O parte din aceştia au venit la cabinetul parlamentar şi mi-au prezentat situaţia. Ei nu beneficiază de ordonanţa 36 întrucât ordonanţa 36 a apărut abia pe 6 aprilie. Au fost disponibilizaţi cu 1 aprilie, ordonanţa apărând pe 6 aprilie, Am făcut o adresă la trei miniştri ai cabinetului Ungureanu, la Muncă, Finanţe şi Economie pentru a găsi soluţii în rezolvarea acestei situaţii pentru că oamenii aceştia vor rămâne fără nici un fel de venit de la 1 aprilie“, a explicat Militaru într-o conferinţă de presă.

Soluţie

Deputatul de Gorj s-a gândit şi la o soluţie pentru aceştia, însă trebuie să aştepte răspunsurile celor trei miniştri. „Am şi gândit o anumită rezolvarea a acestei probleme, dar rămâne să vedem cu ce soluţii vin dumnealor. Bugetul SNLO să fie suplimentat cu un milion 600 de mii de lei ca acest buget să fie folosit de firmele prestatoare pentru ca oamenii să fie angajaţi pe perioada determinată până vor putea să iasă la pensie de drept“, a explicat deputatul.

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: