Minerii fac sindicat majoritar fără Condescu, Ruşeţ şi Ciurel

Sindicaliştii din Complexul Energetic Oltenia se reunesc şi anunţă formarea unei organizaţii majoritare în companie, din care nu vor face parte Ion Ruşeţ, Marin Condescu şi Gabriel Căldăruşe, ultimul fiind inventat, ca lider, de Laurenţiu Ciurel. Liderii au ajuns la concluzia că doar dacă sunt uniţi vor putea să asigure un climat sănătos de muncă în CE Oltenia şi respectarea drepturilor salariale. Iniţiativa apare după ce minerii au votat masiv pe Klaus Iohannis la primul tur al alegerilor, deşi fuseseră sfătuiţi să-l voteze pe Ponta.

Din această nouă formaţiune vor face parte membrii sindicatelor conduse de Nelu Roşca la Cariera Roşiuţa, Nicolae Bădiţa la Lupoaia, Aurel Nanu Mic la Craiova, Adrian Marciuc şi Eugen Iovan la Turceni, Constantin Creţan, dar şi Constantin Mitrescu, Dan Pîrvulescu, Marin Golea şi Cristian Lădaru din bazinul Rovinari. Nu vor face parte din acest proiect liderii Ion Ruşeţ, Marin Condescu şi Gabriel Căldăruşe.

Roşca: Căldăruşe a refuzat, Ruşeţ a trădat!

Noua variantă de sindicat este surprinzătoare pentru că aduce împreună lideri care până acum câteva luni erau în conflict. Cu toţii au fost în Federaţia Naţională Mine Energie (FNME), după care jumătate au plecat cu Ion Ruşeţ pentru a crea o altă organizaţie. După un an de încercări, eşecuri şi scandaluri privind apropierea faţă de directorul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, ei par să-i părăsească pe Ruşeţ şi Ciurel şi pun bazele unei noi organizaţii. Liderul Nelu Roşca spune că acest proiect a apărut după trădarea lui Ion Ruşeţ şi a lui Gabriel Căldăruşe. „Acest sindicat vine din nevoia de reorganizare a mişcării sindicale. E un acord semnat în data de 3 noiembrie, pentru a putea să reprezentăm salariaţii cât mai bine în negocierile pentru 2015. El s-a născut datorită acelor lucruri care s-au făcut pe furiş de către cei care au fost în SMER şi s-au transformat în SMEO. Transparenţa a intrat într-un con de umbră făcându-se de doi oameni, pe sub masă, strategii, lucru care a dus la îndepărtarea celorlalte sindicate. Domnul Ion Ruşeţ în primul rând, domnul Căldăruşe în plan secund“, explică liderul sindical Nelu Roşca. El spune că sindicatele ce au semnat acordul au împreună aproximativ 8.100 membri de sindicat. Cel mai probabil, cu oamenii pe care-i au cei din FNME ar avea jumătate plus unu din salariaţii CE Oltenia. Roşca mai spune că Gabriel Căldăruşe nu a vrut să intre în acest proiect: „Domnul Căldăruşe a fost informat de săptămâna trecută că există un document care să reunească sindicatele în data de 3. Ieri a fost contactat de către Nanu Mic Aurel şi a refuzat să vină la întâlnire şi să semneze acel acord“.

Pîrvulescu: Dacă vor face sindicalism pentru oameni, aderăm

Liderul sindical Constantin Mitrescu spune că ultimii doi ani au arătat că Laurenţiu Ciurel a avut drept scop dezbinarea mişcării sindicale, tăierea drepturilor şi punerea unor presiuni asupra angajaţilor. El susţine că liderii şi-ar fi dat seama că doar dacă se unesc vor putea să schimbe lucrurile. Deşi primele declaraţii faţă de acest sindicat au fost negative, acum cei din FNME analizează posibilitatea de a adera la acest proiect. Ei spuneau luni că „probabil este tot un sindicat ce va sta în genunchi în faţa lui Laurenţiu Ciurel“. Marţi, s-au răzgândit. „Se pare că este un proiect serios. Liderii care au fost în FNME vor să se dezică de Căldăruşe şi Ruşeţ, nu vor să fie preluaţi de sindicatul lui Ciurel (n.red- Sindicatul Mine Energie Oltenia). Sindicatele se apropie de decizia care s-a luat pe 11 ianuarie la Petroşani pentru un sindicat majoritar. Probabil şi noi o să ne alăturăm fără Condescu, Ruşeţ şi lideri gen Căldăruşe, care au fost în permanenţă alături de administraţie. Sindicatul lui se va destrăma tot la fel de repede cum s-a făcut“, crede Mitrescu.

„Am fost forţaţi să semnăm pentru Ponta”

Totuşi, liderii care au plecat acum de lângă Ruşeţ sunt cei care săptămâna trecută au semnat un comunicat de presă pentru susţinerea candidaturii lui Ponta. „Am fost obligaţi să-l semnăm, dar minerii l-au votat pe Iohannis“, spune un lider sindical. Dan Pîrvulescu, liderul sindical de la Peşteana, spune că sindicaliştii nu trebuie să mai fie în subordinea lui Laurenţiu Ciurel. „Sindicatele din FNME sunt independente. Ele vor lua singure decizia de a intra sau nu în acest proiect, în organele de conducere. Eu am mai spus că mă duc oriunde nu sunt Ruşeţ şi Condescu. Colegul Mitrescu are o problemă şi cu Căldăruşe, pentru că el a fost de partea administraţiei când oamenii din Rovinari îşi cereau drepturile. Vom vedea. Dacă vor să facă sindicalism pentru oameni, vom adera. Am susţinut mereu unitatea sindicală“, spune Pîrvulescu. Nici Creţan nu-i vrea pe Condescu şi Ruşeţ în acest proiect: „Condescu şi Ruşeţ nu au ce căuta în mişcarea sindicală. Nu am nimic de împărţit cu Căldăruşe, dar l-am acuzat pentru că se lasă folosit de Ruşeţ“.

IMPLICARE

În presa locală a apărut ieri un articol în care se vorbea despre cum Laurenţiu Ciurel l-a atenţionat pe liderul de la Lupoaia, Nicolae Bădiţă, pentru că acesta refuzase să aibă o discuţie pentru a face din SMEO un sindicat majoritar. Ruşeţ şi Gabriel Căldăruşe ar fi fost la Lupoaia pentru a avea discuţii pe această temă, iar Bădiţă i-ar fi salutat şi atât. Ciurel i-a arătat degetul arătător, scriu jurnaliştii, spunându-i că face „o greşeală de neaprobat“.

ÎNCERCĂRI

Iniţial a apărut în bazinul Rovinari Sindicatul Mine Energie Rovinari (SMER), făcut cu ajutorul lui Laurenţiu Ciurel. Apoi şi-a schimbat numele în Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO), acelaşi nume pe care liderii voiau să-l dea organizaţiei majoritare. Practic, Ciurel a vrut să facă acel sindicat în jurul lui SMEO, adică a lui Ruşeţ şi Căldăruşe, iar ceilalţi au refuzat.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: