FNME acuză Greenpeace de manipulare

Federaţia Naţională Mine Energie își exprimă revolta în legătură cu “afirmațiile manipulatorii lansate în spatiul public de catre Greenpeace”, la adresa Complexului Energetic Oltenia. Ecologiștii au anunțat că vor cere o anchetă a Comisiei Europene la compania din Gorj, pe motiv că emisiile poluante vor crește după implementarea planului de restructurare, în loc să scadă.

Manipularea ar consta în faptul că Greenpeace a luat ca an de referință 2020, când producția de energie a fost la un minim istoric din cauza pandemiei, deși și poluarea a fost mică. “Raportul Greenpeace a luat ca referință anul 2020, afectat de criza COVID, în care producția de energie electrică a Complexului Energetic Oltenia a fost la un minim istoric. Astfel, emisiile de CO2 în 2020 au fost cu 50-60% sub nivelul anilor anteriori, respectiv de circa 7 milioane de tone,  comparativ cu o medie de 12 milioane de tone în perioada 2018-2019”, a transmis FNME.

Federația sindicală reprezintă câteva mii de salariați din CE Oltenia. Ecologiștii sunt acuzați că sunt mai toleranți cu țările care îi finanțează. “De ce Greenpeace, cu sediul principal în Amsterdam, Olanda, nu este atât de radicala acolo, în Polonia sau Germania, ci este aici în România?”, se arată în comunicatul semnat de președintele FNME, Dumitru Pîrvulescu, unde sunt prezentate date care arată că poluarea este mai mare în țările respective.

“România are în prezent emisii de CO2 la jumatate fata de 1990. Consecința politicilor legate de reducerea GES mai accelerată decât în celelalte state a dus la pierderea a sute de mii de locuri de muncă în Romania. Greenpeace dorește ca România, una din cele mai sărace țări din Uniunea Europeană, să facă cel mai mare efort în acest proces amplu de decarbonare? Consecința va fi pierderea altor sute de mii de locuri de muncă, sărăcirea populației și emigrarea în masă a românilor. Asta ne dorim?”, se întreabă sindicaliștii din minerit.

Galerie foto


Vizualizări: 2,289

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: