Minerii vor ca și copiii lor să aibă unde lucra

Patru probleme mari a identificat un candidat la alegerile de duminică, după ce a vorbit cu mai mulți mineri din Complexul Energetic Oltenia. Prima ar fi aceea ca și copiii lor să aibă unde lucra în Gorj, după ce vor dispărea mii de locuri de muncă din minerit și energie. “Vor ca și copiii lor să aibă locuri de muncă. Deja am aflat cu toții că, în zece ani, dacă lucrurile merg bine, la Complexul Energetic Oltenia rămân 4.400 de salariați din peste 12.000 acum. Chiar dacă mulți pleacă în pensie, Gorjul trebuie să ofere soluții de angajare pentru opt mii de tineri. De asta militez ca Fondul pentru Tranziție Justă să ofere finanțare pentru activități de producție, nu cum se preconizează acum, bani pentru reconversie profesională, consultanță și alte aiureli pentru sifonat banii”, a spus Nicolae Ivăniși, candidatul PER Gorj la Camera Deputaților.

Ivăniși spune că s-a întâlnit cu mineri din Rovinari, Jilț și Motru, care aveau în comun faptul că își doresc să știe adevărul despre viitorul CE Oltenia. “Ce să le spun? Cred că nimeni din Gorj nu are răspunsuri, probabil nici cei din guvern. Acum o lună eram asigurați chiar de directorul companiei că planul de restructurare va fi aprobat de Comisia Europeană în acest an, altfel riscăm falimentul. Acum spune că în ianuarie sau februarie anul viitor. Adevărul îl vom afla în câteva luni, din păcate după alegeri, și acesta poate fi oricare, de la aproabarea planului de restructurare până la faliment imediat sau lichidare în cinci ani. Minerii îmi spuneau că au credite și vor să știe cât de sigur le este locul de muncă. Pentru cât au muncit și mai ales în ce condiții, merită să știe adevărul”, a mai spus Ivăniși, candidat din partea Partidului Ecologist.

Condiții de muncă sigure ar fi o altă solicitare a salariaților Complexului Energetic Oltenia. “Spuneau că niciodată, dar niciodată lucrurile nu au stat atât de rău. Chiar ieri se plângeau angajații de la o carieră că autobuzul care îi transportă, nu are căldură de câteva zile. Peste tot improvizații, nu se respectă tehnologia de excavare, parcă nimănui nu îi pasă dacă oamenii ăștia mai pleacă pe picioarele lor acasă, după opt ore de muncă. Nu știu dacă au politicienii soluții pentru asta, dar pot măcar să facă scandal în numele lor, mai atunci când liderii de sindicat tac”, a transmis Nicolae Ivăniși.

Nu în ultimul rând, minerii vor salarii mai mari, mai ales că au rămas foarte puțini și este foarte mult de muncă. “Oamenii chiar au dreptate. Dacă rămân 4.400 din 12 mii, dar trebuie să producă 12 TWh față de 8 TWh anul acesta, bunul simț impune o dublare a salariilor. Sau măcar o creștere de 50%”, a spus candidatul PER, Nicolae Ivăniși.

Ivăniși le-a transmis minerilor că va fi alături de ei indiferent de rezultatul votului din 6 decembrie. “Din păcate, am remarcat că mulți spun că le este frică, ba chiar li s-ar fi cerut să fotografieze buletinul de vot. Eu sper ca fiecare să voteze din crez, dincolo de presiuni. Nu zic să voteze cu Ivan, să voteze fiecare după cum crede că este bine”, a mai spus Ivăniși. (A.A.)

Vizualizări: 3,298

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: