Mineritul rămâne fără sudori. Mulți au plecat în străinătate pe 2.000 de euro

Deficit de specialiști la Complexul Energetic Oltenia. Compania are nevoie de sudori și vulcanizatori. Pentru prima categorie, face zeci de angajări. Au fost scoase deja posturile la concurs. Multe cariere au rămas fără muncitori calificați după ce oamenii au plecat la muncă în străinătate, atrași de un salariu mai mare, ori au ieșit la pensie.

În primă fază, la jumătatea acestei luni, compania va organiza concurs pentru ocuparea a 21 de posturi de sudori. Prima probă va avea loc pe 18 septembrie, la Termocentrala Rovinari. Dosare mai pot fi depuse până la data de 12 septembrie.  

“Este o decizie a Directoratului. Inclusiv dosarele care s-au depus, s-au depus la Uzina de Reparații Rovinari, la unitatea noastră de mentenanță. Se va susține o probă scrisă și o probă practică într-un atelier sau o secție a Termocentralei Rovinari. Cred că nu poate nimeni acum să mai invoce că discutăm despre favoritisme sau nepotisme. Nimeni dintre cei care sunt specialiști în partea mecanică nu este interesat să aibă subordonat un lucrător care să nu cunoască această meserie. Există lucrări de sudură complexe care impun calificare și atenție și responsabilitate. Sunt mulți solicitanți care și-au depus dosarul la unitatea noastră. Vor fi peste numărul de posturi scoase la concurs. Sunt 21 de posturi scoase la concurs”, a explicat Ion Rușeț, consilierul personal al managerului CEO, Sorin Boza.

Deficit este și privind posturile de vulcanizatori. Și pentru această specializare vor fi scoase posturi la concurs în perioada următoare.

Ion Rușeț a explicat cum au ajuns multe cariere să nu mai aibă muncitori calificați. „Noi am avut un program în care am discutat de plecarea voluntară a colegilor noștri care s-au înscris în programele de restructurare. A fost o acțiune convenită cu sindicatele. Au plecat mulți sudori prin acest program, pe lângă cei care au ieșit la pensie. Un sudor, într-o țară vestică, câștigă lunar 2.000 de euro, așa că unii au plecat la câștiguri mai mari, au demisionat. La Cariera Tismana, este o nevoie acută de sudori. Compania a intrat acum într-un deficit de sudori”, a mai spus Rușeț, la Gorj TV.

Vizualizări: 3,726

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: