Mini-spitalul din Căpreni va fi extins. Cum arată acum!

Centrul de sănătate din comuna gorjeană Căpreni a devenit atât de solicitat încât se impune o extindere a clădirii. Unitatea medicală este una modernă, iar saloanele sunt dotate inclusiv cu televizoare performante. Primăria este dispusă să investească într-o extindere, dacă şi autorităţile de la centru vor bugeta încă 15 paturi pentru acest centru. „Va avea chiar şi lift”, spune primarul Emil Cătănoiu.

Unitatea medicală de la Căpreni a fost reabilitată şi dotată la standarde europene. Centrul de sănătate poate găzdui simultan 15 pacienţi, însă sunt perioade în care numărul bolnavilor depăşeşte cu mult numărul de paturi. Micul spital are propria bucătărie, astfel că hrana oferită pacienţilor este preparată şi servită chiar în incinta unităţii. Cinci asistente şi un medic specialist în medicina internă asigură permanenţa în cadrul centrului de sănătate. Aici beneficiază de servicii medicale cetăţenii comunei Căpreni, precum şi cei din localităţile învecinate Hurezani, Stejari, Dănciuleşti, Stoina şi Cruşeţ.

Pentru că de cele mai multe ori sunt mai mulţi pacienţi decât paturi, autorităţile locale vor să extindă clădirea. Practic este vorba de o dublare a capacităţii de cazare. „Acum câteva luni am făcut o solicitare împreună cu cei de la Centrul de Sănătate Logreşti şi Spitalul de la Târgu Cărbuneşti, către Ministerul Sănătăţii, să ni se mărească numărul de paturi în cadrul Centrului de Sănătate Căpreni. Evident că deja ne gândim şi la o extindere a unităţii, dacă mai aducem paturi şi se aprobă trebuie să avem unde să le punem. O să facem o extindere pe orizontală la clădire, cu intrare tot din centrul de sănătate. O să aibă şi lift de la parter până la etajul I”, a declarat Emil Cătănoiu, primarul comunei Căpreni.

Autorităţile locale spun că vor susţine financiar o parte din investiţie. Au solicitat sprijin şi la Consiliul Judeţean. Investiţia se ridică la un milion de lei.        

Centrul de Sănătate Căpreni a fost la un moment dat secţie a Spitalului de Urgenţă Târgu Cărbuneşti. În 2014, clădirea a fost modernizată, atunci fiind construită şi bucătăria. Clădirea dispune şi de un sistem de încălzire a apei cu panouri fotovoltaice, achiziţionat prin programul Casa Verde.

„Centrul de sănătate are o activitate cam de urgenţă, dar tratează şi micile afecţiuni, în regim de spital. Stau oamenii internaţi, îşi fac tratamentul, mulţi refuză să meargă la Cărbuneşti sau Târgu Jiu. Se simt oamenii mai apropiaţi de localităţile de unde vin. Avem o problemă pe partea de analize, le mai ducem la Cărbuneşti. În cadrul centrului există EKG, achiziţionat de primărie şi OMV, nebulizator, ecograf şi altă aparatură medicală”, a mai spus primarul comunei Căpreni.

O suplimentare a paturilor va presupune inclusiv o creştere a numărului angajaţilor din centru.  

Vizualizări: 3,249

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: