Câţi bani primesc dascălii implicaţi în examenele naţionale

Examenele naţionale reprezintă un bun prilej pentru dascălii gorjeni să-şi suplimenteze substanţial veniturile. Spre exemplu, preşedintele unei comisii la Evaluarea Naţională va fi plătit cu 412 lei, un membru cu 350 lei, iar un asistent cu 48 lei pe zi. De asemenea, un profesor evaluator din centrele zonale de evaluare este plătit cu 7,40 lei/lucrare corectată. Totodată, preşedintele unei comisii de bacalaureat din centrele de examen şi din centrele zonale de evaluare este plătit cu 947 lei la o comisie de până la 450 de candidaţi, iar unde se depăşeşte acest număr, preşedintele poate încasa 1.010 lei. Vicepreşedintele, secretarul şi membru comisiei primesc 650 lei, pe când asistentul ia 56,50 lei/zi. Un profesor evaluator încasează la examenul de bacalaureat 9,35 lei/ lucrare corectată.

Aceste plăţi se fac în baza unor contracte de prestări servicii. Practic, profesorii sunt plătiţi de două ori în acelaşi interval orar pentru că se implică în examenele naţionale. „Pe lângă faptul că intră în norma noastră didactică, primesc nişte bani în plus. Este un ordin de ministru. Iau bani o dată că sunt dascăli acolo şi, în plus, iau şi bani în plus în ziua respectivă că fac activităţi. La examenul de bacalaureat cred că sunt în jur de 1000 de evaluatori”, a declarat Ion Işfan, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

Cheltuielile cu organizarea examenelor naţionale au mai scăzut anul acesta, spune conducerea ISJ Gorj. „Din 87 de centre câte am avut anul trecut, anul acesta am făcut 18 centre la Evaluarea naţională. Să fie transparenţă totală. N-a fost centru în care să nu fie cel puţin trei şcoli. Adică n-a mai fost fiecare şcoală în şcoala ei, cu copiii. Asta ca să ai bani să plăteşti şi să-l responsabilizezi pe omul acela. La Bacalaureat vor fi nouă centre de examen şi unul de evaluare”, a mai explicat Ion Işfan.

Vizualizări: 948

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: