Ministerul Culturii, acuzat pentru eşecul „Brâncuşi în UNESCO”

Operele lui Brâncuşi de la Târgu Jiu nu au intrat anul acesta în patrimoniul UNESCO, iar primarul Florin Cârciumaru dă vina pe Ministerul Culturii. Acesta spune că nu cunoaşte motivele respingerii dosarului şi că va relua insistenţele pentru atingerea acestui obiectiv. Au fost acceptate în UNESCO Tradiţiile din Champagne şi climatul din Burgundia (Franţa), Siturile industriale din epoca Meiji (Japonia), Misiunea San Antonio- avanposturi fondate de misionari franciscani în secolul XVIII (USA), Zona antreprizelor portuare din Hamburg (Germania), oraşele Diarbakir şi Efes (Turcia), Drumurile din Santiago de Compostela (Spania).

Florin Cârciumaru susţine că Primăria Târgu Jiu şi Centrul Brâncuşi au transmis Ministerului Culturii toate documentele solicitate pentru includerea operelor lui Constantin Brâncuşi în patrimoniul UNESCO. „Din informaţiile pe care le avem, se pare UNESCO a respins în prima fază intrarea ansamblului de la Târgu Jiu pe lista UNESCO, dar trebuie să fac precizarea că Centrul Brâncuşi, alături de Primăria Târgu Jiu, a dat şi furnizat datele necesare pentru întocmirea dosarului depus la UNESCO. De dosarul respectiv s-a ocupat Ministerul Culturii şi Institutul Naţional de Patrimoniu, care au centralizat date de la mai multe instituţii din ţară. Până la urmă, responsabilitatea majoră trebuie să fie în dreptul Ministerului Culturii şi Institutului Naţional care au pregătit dosarul respectiv, care l-au susţinut la Comisia de la Berlin”, a declarat primarul Cârciumaru.

Acesta a mai precizat că nu va renunţa la ideea ca operele lui Brâncuşi să fie incluse în lista UNESCO. „Sunt sigur că pe baza observaţiilor făcute de comisia care a respins dosarul în primă fază se vor face completări. Acţiunea nu este încheiată, vom vedea care au fost motivele respingerii dosarului şi vom relua insistenţele noastre la Ministerul Culturii şi la celelalte instituţii să pregătească dosarul şi să-l depunem din nou. Nu cedăm până nu vom vedea Ansamblul de la Târgu Jiu pe lista UNESCO”, a menţionat Florin Cârciumaru. Centrul Brâncuşi a început demersurile pentru includerea Căii Eroilor pe lista UNESCO în 2011, când pentru scurt timp instituţia a fost condusă de Ovidiu Popescu.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: