Ministerul Educației ia măsuri, elevii fac în continuare ca trenul

Aveți un copil care trebuie să meargă la școală sau plănuiți să faceți unul? Foarte bine. Dar nu e bine pentru dumneavoastră, ci pentru ei. Ministerul Educației are nevoie de cobai. Începând cu 1989, programa, materiile la care se dau examenele, împărțirea anului școlar, durata orelor ș.a.m.d. s-au schimbat aproape în fiecare an. Mai des chiar și decât nenumăratele guverne care au trecut prin Palatul Victoria. În toată bulibășeala, Ministerul a venit recent cu un plan pentru evitarea scandalurilor la viitoarele sesiuni are bacalaureatului: împărțirea elevilor în ”buni” și ”slabi” în funcție de niște teste pe care le vor da periodic, începând cu clasa întâi. Odată trecut la ”slabi”, un elev care ar primi nota 10 la o materie la care se presupune că e de 6 ar face obiectul unei anchete interne în școală.

Sigur că măsura este o prostie. În primul rând pentru că notele nu reflectă nivelul real al elevului. Știu elevi care nu sunt interesați de note, de pildă. Dar care, la o adică, ar putea lua 10 la orice. Dacă brusc s-ar hotărî să învețe acești elevi deștepți, dar nepăsători, să-nțeleg că li s-ar interzice dreptul la notă maximă? O prostie, deci. Pe de altă parte, trebuie să ne punem și-n pielea celor de la minister. Elevii noștri sunt proști. Foarte proști. Făcând o glumă, poate ar trebui împărțiți în ”proști” și ”foarte proști”, că partea cu ”buni” nu va fi foarte bine reprezentată oricum. Deci ceva trebuie făcut.

Apropo, știți ce i-a determinat pe cei de la minister să ia asemenea măsuri drastice? Niște sondaje. Pe mine m-a amuzat în special unul dintre ele: doar în primul semestru al anului școlar 2010-2011, elevii din România au strâns peste 30 de milioane de absențe. Echivalentul în absențe a 3457 de ani, toate acumulate într-o jumătate de an. Comparația cu întârzierile trenurilor din România nu are cum să nu-ți vină de la sine. Cu diferența că n-ar fi rău ca, începând cu bacul viitor, absolvenții de liceu să nu mai meargă cu nașul la facultate.

www.mantzy.ro

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: