Minor de 12 ani mort din cauza alcoolului într-un şanţ la Săcelu

Era încă la vârsta la care, dacă ar fi avut o familie, mai putea crede în venirea lui Moş Crăciun. Viaţa lui s-a sfârşit însă mult prea devreme pentru că mama l-a părăsit de mic, tatăl nu l-a putut îngriji, iar bunicii nu au reuşit să aibă suficientă grijă de el încât la 12 ani să nu îi fie terminată viaţa de o sticlă de băutură înghiţită în plus. Toate acestea se referă la un adolescent care a sfârşit ca un bătrân beţiv, deşi, pentru el viaţa de abia era la început.

 

            Cătălin Dumitru Buşoi locuia în satul Maghereşti din comuna Săcelu şi era îngrijit de bunici, după ce mama îl abandonase, iar tatăl era mai mult plecat de acasă, faptul că acesta consuma alcool fiind un lucru aproape banal pentru localnici. Trupul neînsufleţit al băiatului a fost observat de un sătean care a sunat la 112 şi a anunţat Poliţia. Omul trecea pe uliţă şi acolo l-a observat pe Cătălin întins pe marginea şanţului, în apă, desculţ, bărbatul dându-şi seama imediat că minorul este mort. Conform şefului Poliţiei Novaci, comisar Ion Cir, adolescentul nu avea urme de violenţă, moartea sa nefiind considerată suspectă, dar putând fi pusă pe seama consumului de alcool. „Din primele verificări reiese că în după-amiaza zilei de miercuri şi seara, mai ales, a consumat alcool, mai mulţi martori din sat declarând că acesta consuma frecvent alcool. Am reuşit să stabilim cam pe unde a fost el şi ce a făcut până la ora 24.00, oră după care nimeni nu l-a mai văzut. Înainte de această oră fusese la un chef cu nişte prieteni de-ai săi. Pe corpul său nu există urme de violenţă sau înţepături”, afirmă comisarul de Poliţie.

            Cătălin trăgea la măsea pentru că „i se dădea”    

            Bunica minorului afirmă că nepotul său consuma alcool „pentru că i se dădea”, ea neoferindu-i acasă nicio sticlă cu băutură. Dorina Buşoi declară că joi dimineaţa şi-a căutat nepotul prin sat ca să îl trimită la şcoală, dar de abia în jurul orelor 10.00 a aflat despre faptul că acesta zăcea decedat într-un şanţ. „Eu nu-i dădeam acasă să bea că nu avea el voie la aşa ceva, dar alţii îi dădeau prin sat, iar el dacă era mic normal că bea că nu ştia el să discearnă. Rău au făcut ăia care i-au dat să bea. Eu m-am dus să-l caut ca să-l trimit la şcoală şi am aflat că e mort şi desculţ aici în şanţ. L-am crescut ca pe o floare şi acum trebuie să îl îngropăm aşa de mic”, spunea ieri bunica. Tatăl băiatului, deşi nu prea stătea pe acasă şi nu se ocupa de acesta, vrea şi el să se clarifice condiţiile în care s-a produs moartea lui Cătălin. „Poliţia trebuie să clarifice ce s-a întâmplat. Să-i întrebe pe ăştia pe la cârciumi de ce le dau de băut la ăştia ai mici că eu m-am tot certat cu cârciumaru şi i-am zis să nu le mai dea nici alcool şi nici ţigări. Uite unde s-a ajuns. Să vadă Poliţia cu cine a băut ultima dată, cine i-a dat lui alcool, sunt sigur că lucrurile nu rămân aşa”, spune Dumitru Buşoi.

            Cheful de adio

            Sătenii povesteau ieri că adolescenţii ar fi fost miercuri seara la un chef la unul dintre ei acasă. Mama acestora, Tatiana Smaranda, a negat categoric faptul că la ea acasă s-ar fi consumat alcool de către Cătălin, băieţii ei fiind oricum majori. „Eu am un DVD şi ei mai veneau din sat să asculte muzică aici la mine. De băut nu cred că au băut pentru că eu nu am fost acasă, iar când am venit pe la zece seara era curăţenie. Nu cred că erau ei aşa de vrednici ca să spele paharele, să facă şi curăţenie, să aranjeze totul. Nu cred că aici s-a întâmplat ceva. El oricum era un obişnuit de-al casei. Eu cred că acum vreo două săptămâni când mi-a forţat cineva uşa de la intrare el a fost pentru că mai obişnuia să fure, mai avusese dosare pe la Poliţie, iar acasă eu am şi o drujbă şi DVD-ul, lucruri care poate îi făceau cu ochiul, deşi nu vreau să îl mai acuz acum de ceva”, spunea femeia.

            Mama unuia dintre băieţii chemaţi la petrecerea de miercuri seara ne-a povestit că minorul mort ieri era băut încă de atunci. „El a venit la noi la poartă şi a strigat la băiatul meu ca să meargă cu ei la o chermeză şi a ieşit fi-miu şi l-a întrebat ce vrea. I-a spus să meargă cu el cu combina ca să le pună muzică, după care soţul meu l-a întrebat pe băiat ce vroia derbedeul ăla la noi la poartă. Fi-miu i-a spus atunci că era în patru labe de beat şi că nu se duce cu ei niciunde, după care el a plecat şi acum am auzit că zace aici pe şanţ. El oricum provenea dintr-o familie dezorganizată”, spunea ieri vecina respectivă. Oamenii din sat nu aveau o părere, un bătrân spunând că băiatul făcea parte dintr-o gaşcă rău famată. „Nişte vagabonzi domnule, asta erau, ca să fie clar. Eu am plecat la Novaci pe zi şi el era cu sticla în mână în loc să îşi vadă de carte. Seara când am venit nu ştiu unde o fi fost el, la cheful acela de care se tot vorbeşte, iar acum am aflat că e mort. Erau toţi nişte vagabonzi, s-au bătut între ei, nu erau copii de-ai cuminţi”, spunea bătrânelul.      

            Protecţia Copilului ştia situaţia lui Cătălin

            Şeful Direcţiei pentru Protecţia Copilului Gorj, Constantin Preoteasa a precizat că minorul era dat în plasament bunicilor săi, care se angajaseră să îl aibă sub supraveghere pentru a nu fi dus la un centru de plasament. Minorul era cunoscut însă ca fiind un copil problemă, afirmă Preoteasa. „Fusese anchetat în mai multe dosare penale, pentru furturi, mai ales, dar pentru că era minor nicio instanţă nu l-a condamnat. Acum săpase de sub controlul bunicilor, deşi aceştia se angajaseră să îl aibă în grijă. Tatăl nu stătea nici el pe acasă ca să-l îngrijească şi de aceea bunicii se angajaseră că îl cresc ei aşa cum se pricep ca să-i ofere cât de cât dragostea părintească de care avea şi el nevoie. Noi îi vom ajuta acum pe bunici pentru a-l înmormânta aşa cum se cuvine”, spune Preoteasa. Trupul neînsufleţit al minorului a fost adus la serviciul de medicină legală de la Târgu Jiu pentru a i se efectua necropsia şi a se stabili cauzele exacte ale decesului.

Vizualizări: 95

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: