Mintea cea de pe urmă

În cele câteva zile care au trecut de la nominalizarea lui Lucian Croitoru pentru funcţia de premier însărcinat cu făcutul unui guvern  nu s-a schimbat nimic din poziţiile iniţiale ale partidelor parlamentare. În continuare singurul care-l susţine este PDL, ceilalţi - PSD, PNL şi UDMR - rămânând fermi sau aproape fermi pe poziţiile anterioare, acelea de a nu-i vota guvernul pe care se străduieşte să-l  încropească.

Ameninţarea preşedintelui cu dizolvarea Parlamentului se va vedea dacă dă roade abia la vot. Cu toate dezminţirile făcute de Geoană şi Antonescu legate de imposibilitatea concretizării dizolvării, parlamentarii de orice culoare politică nu sunt dispuşi să mai treacă o dată prin alegeri. Acest lucru implică pe  lângă mult deranj şi mulţi bani cheltuiţi de fiecare din propriul buzunar, bani pe care i-au mai cheltuit odată şi s-a dovedit că au fost doar pentru un an. Oricât ar fi de tari Geoană şi Antonescu, parlamentarii pot fi mai tari decât ei pentru că în colegiile din care provin ei sunt cei care pot sau nu să le aducă celor doi voturi la prezidenţiale.

Probabil că pe acest lucru s-a bazat şi Lucian Croitoru, premierul desemnat, sâmbătă, când a anunţat că dacă negocierile cu partidele, recte cu şefii de partid nu vor da roade, va apela la planul de rezervă, care nu înseamnă cum speră unii că-şi va depune mandatul. Încropirea noii coaliţii care, fie vorba între noi nu e nouă deloc având în vedere că înainte de alegerile locale PSD şi PNL au avut o alianţă care a persistat,  nu pare nici ea serioasă dacă la doar câteva zile dă semne de destrămare. Confiscarea lui Johannis de către Antonescu şi declararea lui ca premier şi în cazul în care Antonescu va ajunge preşedinte l-a scos din ţâţâni pe Geoană. După ce s-a trezit a şaptea roată la căruţă în cazul desemnării premierului Johannis din rândul proaspetei coaliţii din opoziţie, n-a mai putut înghiţi şi afrontul lui Antonescu care l-a anunţat pe Johannis drept premier şi în cazul imposibil a-l României conduse de Antonescu. Aşa că ieri a izbucnit public şi l-a acuzat pe Crin de faptul că-l foloseşte pe neamţ pe post de agent electoral, lucru care i-ar aduce acestuia voturi în plus.

Geoană se teme că Johannis îl va ajuta pe colegul său de coaliţie să intre în turul doi alături de Băsescu, caz în care el ar rămâne să facă joc de glezne pentru locul trei. Ce se va alege de înţelegerea lor împotriva premierului desemnat de preşedinte vom trăi şi vom vedea, dar nu va trece mult şi pot paria pe faptul că se vor părui public cât de curând. Reîntorcându-ne la Lucian Croitoru, trebuie să remarcăm faptul că pare hotărât nu să-şi depună mandatul, ci să treacă un guvern prin parlament indiferent de poziţiile publice şi oficiale ale celor doi şefi de partide aflate acum în opoziţie. Omul s-a pus gospodăreşte pe treabă  şi i-a invitat pe toţi la negocieri. Singurul care şi-a arătat pe faţă obrăznicia, aroganţa şi nesimţirea a fost Geoană, care nu a dorit să se întâlnească cu premierul sfidându-l, deşi nimic din dotarea lui intelectuală nu  i-ar permite un comportament atât de grobian. Refuzând un premier ca Lucian Croitoru, atât Geoană, cât şi Antonescu se pun înaintea intereselor economice ale României şi nu în ultimul rând a intereselor poporului roman care, dacă va fi lăsat fără salarii şi pensii, va ieşi singur în stradă, fără îndemnul liderilor de sindicat băgaţi până în gât în afaceri politice şi nu numai. Îmi place să cred că tuturor ne va da Dumnezeu mintea cea de pe urmă!

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: