Mitrescu (Energia Rovinari): Mi-au zis că o să-mi rup gâtul

Președintele Sindicatului “Energia” Rovinari, Constantin Mitrescu, a explicat într-un interviu de ce colegii lui din Termocentrala Rovinari au condiții deosebite de muncă și se pot pensiona mai devreme, iar cei din alte termocentrale ale Complexului Energetic Oltenia nu au acest drept. Mitrescu a explicat că în 2001 toți energeticienii din termo au pierdut acest drept, dar sindicatului lui a fost singurul care a făcut demersuri în 2006 pentru recuperarea lui.

Reporter: Toți energeticienii din CE Oltenia muncesc în condiții grele, de ce numai la Rovinari aceastea sunt recunoscute?

Constantin Mitrescu: În 2001 am pierdut toți grupa, atunci termocentralele țineau de Termoelectrica și ni se spunea că se închid dacă nu trecem la condiții normale de lucru. În 2006, după ce am luat lider sindical, am adus ITM-ul să facă măsurători. Era Dondera director atunci la Complexul Energetic Rovinari. I-am dat și în judecată pentru prima de vacanță, prima de murături, cota de energie, tot ce exista în contractul pe ramură atunci. Iovan a stat la pândă atunci, cu Rușeț. Am făcut o adunare atunci la Vila Ursu, la Tismana, eu eram nou, cred că voiau să mă cunoască. Le-am arătat contractul la ramură, unde scria că trebuie să beneficieze salariații de primă de vacanță de cel puțin 75% din indemnizația de CO, le-am arătat ce zice legea, că un contract la nivel de unitate nu poate să cuprindă drepturi la un nivel inferior celui de ramură. L-am întrebat pe Rușeț, ei cum au dat, și îmi spunea: Bă, vezi că le-am băgat în salariu, tu ești nou, nu știi, îți rupi gâtul, cum să le mai ceri iar? Eu le arătam că suntem pe anexă la ramură, le-am zis că o să dau compania în judecată. Am întrebat: Grupă de ce nu avem? Zicea: Bă, vrei să se închidă compania? Cu chestii din astea mă luau atunci, în 2006.

Reporter: Și ce ați făcut atunci?

Constantin Mitrescu: Eu am demarat toate lucrurile astea, mi-au zis: Lasă, că îți rupi tu gâtul. Când am câștigat primele procese, a fost scandal la ei și au venit la mine să le dau o speță, să dea și ei în judecată. Dar, ei au pierdut un an, că orice drept se prescrie la trei ani dacă nu acționezi. Eu am luat prima pe trei ani în urmă. Când am venit eu lider, nu erau nici primele anuale. Și aveam dreptul la patru prime anuale, care nu puteau fi mai mici de un salariu minim pe ramura respectivă.

Reporter: Și grupa în ce an ați recuperat-o?

Constantin Mitrescu: Eu în 2006 am făcut și măsurătorile pentru ITM. Au ieșit toate buletinele de analize cu noxele depășite, pe toate locurile de muncă. Le-am spus și lor să facă, nu au vrut. Am dat complexul în judecată, am câștigat, am băgat grupa. Iovan a început să facă și el demersurile, să bage grupă, că țipau oamenii la el. Iovan s-a izbit de faptul că în 2007 a apărut o reglementare prin care s-au prelungit doar cele existente. Aici nu a mai putut. Dacă cu primele a mai putut să recupereze niște drepturi, cu grupa nu a mai putut. În 2001 am pierdut toți, dar numai noi am recuperat.

Reporter: Câți salariați din termo Rovinari mai au acum grupă?

Constantin Mitrescu: Termocentrala Rovinari, când a venit Ciurel a doua oară director, din 1800 de salariați câți erau numai în termocentrală, 1.400 aveau grupă de muncă. Nu puteau lua toți, pentru că sunt operatorii în camerele de comandă, sunt posturi de muncă unde în urma măsurătorilor s-au găsit condiții normale.

Acum în termocentrală mai sunt 1.300 de oameni de toți, SMEO a mai pierdut condițiile deosebite la trei secții, circa 250 de oameni. Cred că mai sunt 800-900 care au grupă acum, din 1.300 în termocentrală.

Vizualizări: 5,113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: