Monument prăbușit. Primar: „Nu e mare lucru. Ce se face atâta caz!“

Un conac construit în secolul XIX, care i-a aparținut fostului prefect de Gorj, Nicolae Tomovici, a început să se dărâme. Vorbim de un monument istoric de interes local, care a fost donat în urmă cu câțiva ani autorităților locale din Plopșoru. Un perete al conacului a cedat sub privirile localnicilor, dar și ale autorităților care ani la rând nu au reușit să identifice o sursă de finanțare și să realizeze un proiect pentru reabilitarea conacului. Totul s-a rezumat doar la planuri pe hârtie.

Nici acum, când conacul a început să se dărâme, această problemă nu reprezintă o prioritate pentru autoritățile locale. ”A căzut un perete. Ce se face atâta caz? Nu este mare lucru. Este doar o problemă oarecare. Nu e ceva alarmant. Vorbim aici de o casă care nu a fost făcută cu materiale de calitate. Peretele care a căzut a fost făcut din cărămidă nearsă. Nu avea cum să reziste. M-am consultat și eu cu mai multe persoane și așa mi s-a spus”, a declarat primarul din Plopșoru, Grigorie Petre.

Conacul fostului prefect de Gorj, Nicolae Tomovici, a fost donat autorităților locale încă din anul 2015. De atunci nu s-a făcut nimic. ”Noi am tot căutat finanțări, pentru că nici nu vă imaginați de ce sume avem nevoie să reabilităm conacul. Nu am găsit finanțări. Acum am înțeles că s-ar da drumul la un program cu finanțare pe cultură. O să facem un proiect pentru punerea conacului în siguranță și unul pentru reabilitarea lui. Cei care ne-au donat-o au vrut să scape de ea și noi am luat-o de bună credință, fără să îmi dau seama că a fost făcută cu materiale neadecvate”, a mai spus primarul.

După ce o parte din monument s-a prăbușit, primarul a chemat la fața locului mai mulți oameni de cultură pentru a face o intervenție de urgență la Guvern pentru stabilizarea conacului.

Vizualizări: 3,520

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: