Monumentul închinat lui Sergiu Nicolaescu, contestat de cetăţeni

Bustul marelui regizor, actor şi scenarist Sergiu Nicolaescu a fost dezvelit vineri la Târgu Jiu. Primarul Florin Cârciumaru a fost absent de la acest eveniment, probabil din cauza scandalului de presă, ziariştii remarcând că bustul seamănă mai degrabă cu el, decât cu actorul. În afară de cei implicaţi în realizarea monumentului şi a reprezentanţilor primăriei, nimeni nu a găsit vreo asemănare între personajul întruchipat pe bust şi marele artist. Nici măcar reprezentanţii România Film nu au găsit vreo asemănare. Cetăţenii care au trecut prin zonă au afirmat că, dacă nu era scris numele artistului pe soclu, nici nu ar fi ştiut despre cine este vorba.

Sculptorul care a lucrat la acest monument închinat în onoarea artistului a explicat de ce bustul inaugurat vineri nu are nicio legătură cu Sergiu Nicolaescu. Acesta a încercat să explice jurnaliştilor că, de fapt, creaţia sa îl reprezintă pe marele artist în momentele în care era sănătos şi nu slab aşa cum era în ultima etapă a vieţii sale. „Eu consider că îl reprezintă în toată plenitudinea şi în toată forţa, nu cum îl ştie lumea la bătrâneţe la stadiul în care ajunsese în ultima fază. Eu sunt foarte mulţumit şi toţi care l-au văzut şi bineînţeles colegii dânsului de la Bucureşti care l-au acceptat, altfel nu ar fi fost aici. Toate pozele de care m-am folosit sunt un cumul de expresii ale dânsului şi am căutat să-i dau postura de forţă în perioada de maturitate, nu de vârstă înaintată”, a spus Rodion Gheorghiţă, sculptorul care a creat bustul.

Soţia regizorului a fost rezervată

Prezentă la dezvelirea bustului a fost şi soţia lui Sergiu Nicolaescu, Dana. Nu a dorit să facă comentarii cu privire de operă şi a încercat să stea cât mai departe de camerele de luat vederi. A vorbit totuşi cu reprezentanţii primăriei. „Mulţumesc frumos pentru tot. E meritul dumneavoastră şi al lui Inuţu, şi al UARF categoric”, a spus Dana Nicolaescu, adresându-i-se  viceprimarului Iulia Vână.

Sora artistului, Iolanda Nicolaescu, a declarat că îşi dorea să ia parte la eveniment însă n-a fost invitată. Când a văzut însă bustul la televizor, a spus că nu are nicio legătură cu fratele ei şi că va face tot ce este posibil pentru a fi înlocuit.

Cetăţean: Sergiu Nicolăescu era mai slab

Cetăţenii care au trecut prin zonă la inaugurarea bustului au declarat că nu ar fi recunoscut personajul întruchipat pe bust dacă nu ar fi scris pe soclu că este închinat lui Sergiu Nicolaescu. „Nu prea seamănă, nu au fost prea inspiraţi. Am citit de l-am recunoscut, am citit acolo, pe bust, altfel nu-mi dădeam seama. Trebuiau să-l facă mai bine, să-l reprezinte ca regizor. El era mai slab. Totuşi e un lucru bun că i-au pus statuie. Parcă seamănă puţin cu primarul”, a comentat Elena Amza din Târgu Jiu.

România Film: Bustul trebuia refuzat

Nici măcar reprezentanţii România Film de la Târgu Jiu nu au găsit vreo asemănare între bust şi Sergiu Nicolaescu. „Nu seamănă deloc. Chiar dacă-i supăr pe cei care l-au făcut, comentez că nu au fost inspiraţi. Cine a făcut comanda trebuia să o refuze, că a plătit. Pentru oraş este bine că s-a făcut în memoria lui, dar dacă n-ar scrie jos numele...” a spus Ioan Duţică, reprezentant al Cinematografului „Sergiu Nicolaescu” din Târgu Jiu.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: