TOP 5 Ucigași moderni ai sănătății

În trecut bolile pentru care nu existau tratamente adecvate erau pe primul loc în topul provocării deceselor în rândul populaţiei. Odată cu dezvoltarea medicinii moderne şi apariţia a tot mai multe vaccinuri şi medicamente, vechile boli sunt pe cale de dispariţie. Duşmanii sănătăţii au devenit acum chiar oamenii, prin diverse vicii ale lor.

Statisticile realizate la nivel mondial arată clar că bolile de inimă sunt ucigaşul numărul unu în lume. O parte a cazurilor sunt datorate moştenirii genetice, dar cea mai mare parte provin dintr-o alimentaţie bogată în grăsimi nesănătoase, excesul de zahăr şi kilogramelor în plus. Alcoolul, consumat în exces, provoacă leziuni ale ficatului, diabet.

Fumatul

Fumatul ocupă locul întâi în clasamentul ucigașilor, contribuind la apariția cancerului, a bolilor de inimă şi a altor deficienţe organice puse pe seama acestui viciu. O singură ţigară creşte tensiunea arterială şi reduce circulaţia la extremităţile corpului. “Tutunul ucide între 33% şi 50% dintre persoanele fumătoare”, relevă reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătăţii.

Somnul insuficient

Una dintre modalitățile prin care contribuim la deteriorarea sănătății noastre este faptul că nu dormim suficient. Un somn inadecvat a fost asociat mai multor probleme de sănătate, inclusiv obezitatea, diabetul şi cancerul. Oboseala mentală este de asemenea un factor de risc pentru accidentele auto la fel de importantă precum alcoolul.

Televizorul

Televizorul are capacitatea hipnotizantă de a ne ţine lipiţi de ecranul televizorului mai multe zile pe săptămână. Potrivit unui studiu efectuat în SUA, un om îşi petrece nouă ani din viaţă în faţa televizorului, iar sedentarismul generat de lipsa de activitate accelerează degradarea organismului.

Stresul, depresia şi anxietatea

Stresul contribuie semnificativ la debutul diferitelor boli care atacă organismul. Când ești stresat, glandele suprarenale sunt forţate să lucreze suplimentar şi ajung să inhibe sistemul imunitar. Depresia și anxietatea au un impact negativ asupra stării generale de sănătate a unei persoane. Rezistența sistemului imunitar scade semnificativ, iar acest lucru atrage după sine instalarea a numeroase boli.

Sarea şi zahărul

Reducerea la jumătate a consumului de sare ar putea preveni 2,5 milioane decese pe an prin accident vascular cerebral, infarct de miocard sau boala cronică renală în întreaga lume. Numeroase studii au arătat că alimentele bazate pe zaharuri provoacă dependenţă şi slăbesc foarte mult sistemul imunitar.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: