Spălatul pe mâini ne poate face mai optimiști

Zilnic ne confruntăm cu tot felul de sarcini dificile la muncă, iar toate ne provoacă de multe ori stres și anxietate. Pentru astfel de probleme, cercetătorii au găsit o soluție mai puțin convențională -  spălatul pe mâini. Această acţiune ne poate face mai optimişti şi ne scoate din starea de anxietate.

Un specialist din Germania a fost  primul care a încercat să analizeze spălatul mâinilor în raport cu starea de spirit. Şi alţi cercetători au identificat efectul MacBeth - nume asociat personajului shakespearian, prin care oamenii care se simt vinovați de ceva, au tendința de a se spăla pe mâini.

Mai încrezători după ce ne spălăm pe mâini

Kai Kaspar, profesor la Universitatea Osnabrück din Germania, a realizat un studiu în care i-a rugat pe participanți să rezolve o situație dificilă. O parte dintre ei au fost rugați să se spele pe mâini. Deși ambele echipe s-au simțit încrezătoare în realizarea sarcinii, cei care s-au spălat pe mâini au fost mai încrezători. Kaspar spune, însă, că a fost observat un efect invers în ceea ce privește motivarea. Rugați să realizeze sarcina respectivă pentru a doua oară, cei care nu s-au spălat pe mâini au fost mai motivați să își facă treaba mai bine. Pentru cealaltă echipă, potrivit cercetătorului, spălatul pe mâni a fost similar unei finalități. Ei au considerat că și-au terminat treaba odată ce și-au spălat mâinile.

Spălatul pe mâini ne motivează după eşecuri

Kaspar a vrut să lărgească aria cercetărilor care arătau că spălatul are efectul de a înlătura aspecte nedorite din trecut și să afle dacă procedeul ne poate ajuta să ne ridicăm moralul. Aşa a aflat că ne simțim mai optimiști după ce am avut un eșec dacă ne spălăm mai des pe mâini. O altă teorie explică, în mod similar, cum motricitatea are un mare impact asupra stărilor emoționale. Potrivit acestei teorii creierul controlează corpul, tot așa cum, corpul influențează mintea. Dacă ne inclinăm corpul înainte, de exemplu, cercetătorii au descoperit că avem tendința să ne gândim la viitor, iar dacă stăm pe spate,  reflectăm asupra trecutului. Totul are legătură cu simbolismul. Ideea asociată spălatului este aceea de a ne face  mai curați, de a da ceva rău jos pentru a fi înlocuit de bine.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: