Morega: Ponta a încălcat statutul PSD

Dan Ilie Morega, preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice, susţine că premierul Victor Ponta a încălcat statutul PSD, în condiţiile în care a rămas membru al partidului. Morega spune că în PSD „există o egalitate pentru dulăi şi alta pentru căţei”. Acesta consideră autosuspendarea lui Ponta de la şefia partidului ca fiind o întreagă mascaradă.

Rep.: Cum vedeţi autosuspendarea lui Victor Ponta de la şefia PSD?

D.I.M.: Ponta n-a părăsit nici o clipă şefia partidului, autosuspendarea lui este o mascaradă, el şi-a dat demisia din funcţie, dar a rămas simplu membru. Ponta a încălcat statutul PSD. Potrivit statutului PSD, oricare membru al Guvernului împotriva căruia a început urmărirea penală e suspendat de drept din calitatea de membru al partidului. El n-ar mai trebui să fie nici simplu membru până la clarificarea problemelor cu justiţia.

Rep.: Domnul Ion Călinoiu a declarat că Victor Ponta va fi susţinut în continuare, inclusiv la Congres. Cum comentaţi?

D.I.M.: Mi se pare destul de hilară şi necontrolată acţiunea lingăului şi pupincuristului Ion Călinoiu, care a spus că Victor Ponta nu trebuie să-şi dea demisia şi că-l vor susţine în continuare şi la Congres. Din atitudinea sa oamenii înţeleg că o situaţie similară lui Victor Ponta îl aşteaptă şi pe Ion Călinoiu. Cert este că în PSD există o egalitate pentru dulăi şi alta pentru căţei. Dacă se suspendă şi respectă statutul votat de Congresul lor trebuie să se suspende şi din funcţia de prim ministru. Aşa ar fi normal şi nici în caz să se plângă de ghilotina justiţiei la recepţia dată de ambasadorul Franţei, cu ocazia Zilei Franţei. De ce nu a luat poziţii când au fost ghilotine şi la alte persoane urmărite penal, care n-au avut problemele pe care DNA le reţine pentru Victor Ponta?

Rep.: Cum credeţi că va decurge ancheta în cazul premierului, după ce averea i-a fost pusă sub sechestru?  

D.I.M.: În condiţiile în care lui Victor Ponta i-au pus sechestru pe avere, înclin să cred că expertiza nu-i va fi favorabilă, iar DNA îşi va continua acţiunea. S-ar putea să avem un premier sub control judiciar, alături de Şova. Atunci am fi de râsul statelor sud-africane. Din câte am văzut, chiar mentorii lui Victor Ponta, gen Adrian Năstase, au arătat că modul în care procedează premierul este unul total greşit şi că va aduce prejudicii grave imaginii partidului. Deja unii dintre pesedişti cer demisia lui Victor Ponta şi ieşirea Partidului Social Democrat de la guvernare. Iată, în Gorj, chiar Ion Ciocea, primarul de Bustuchin, un membru marcant al PSD, cere alegeri anticipate.

Rep.: Credeţi că domnul Victor Ponta anticipa punerea averii sale sub sechestru?

D.I.M.: Schimbarea declaraţiilor de avere înainte de sechestru îl duce pe oricare om de bună credinţă să creadă că anticipa punerea averii sale sub sechestru. Aţi văzut, casa de la Baia de Fier a trecut-o pe numele fostei soţii. Ponta mai are case şi averi şi în ţară, dar mai există şi tata socru, sora, cumnatul şi alte rude, care pot primi donaţii din partea premierului.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: