Motrenii, datori vânduţi la UATAA Motru

Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru se confruntă cu o situaţie critică în această perioadă. Are de recuperat peste 100 de miliarde de lei vechi de la populaţie, iar pentru această lună geroasă nu există suficiente fonduri pentru asigurarea cantităţii necesare de păcură. Oamenii sunt din ce în ce mai săraci şi spun că nu au de unde să scoată bani pentru a-şi achita datoriile. Unii dintre ei sunt datori de mai bine de trei ani de zile la UATAA Motru.

Peste 100 de miliarde de lei vechi trebuie să recupereze UATAA de la datornicii din Motru. Greutăţile sunt din ce în ce mai mari, având în vedere că pentru această lună societatea are bani doar pentru 200 de tone de păcură, nu de 300, atât cât ar fi nevoie. „Noi asigurăm furnizarea energiei termice pentru populaţia municipiului Motru şi toate şcolile în condiţii deosebit de grele, condiţii care sunt create din neîncasarea creanţelor atât de la populaţie, cât şi de la unităţile de învăţământ, bugetul local şi de stat. De la populaţia din municipiul Motru, căreia îi asigurăm apă caldă 24 din 24 de ore şi căldură avem de încasat peste 107 miliarde de lei vechi. În prezent ne chinuim ca să putem să funcţionăm. Pentru luna februarie din nou ne confruntăm cu o situaţie critică, neavând surse de finanţare decât pentru o cantitate de 200 de tone de păcură, în condiţiile în care noi consumăm lunar circa 300 de tone de păcură, care costă peste şase miliarde de lei vechi”, spune Ilie Schinteie, directorul UATAA Motru. Directorul unităţii mai spune că unul dintre motivele pentru care nu se pot încasa respectivele datorii este legislaţia neclară. „Neîncasarea acestor creanţe se datorează unei legislaţii destul de neclare de care beneficiază asociaţiile de proprietari şi care, la ora actuală, obligă ca contractarea energiei electrice pe care o consumă fiecare să fie primită prin asociaţia de proprietari şi nu direct prin UATAA Motru. Avem doar două blocuri la care societatea noastră are contracte directe cu proprietarii din blocurile respective şi nu întâmpinăm greutăţi la aceste blocuri cu încasarea creanţelor pentru că în momentul în care un locatar rămâne cu creanţe mai mari de zece milioane îl acţionăm în instanţă şi recuperăm banii”, explică Ilie Schinteie.

Oamenii, prea săraci să achite datoriile

Chiar şi dacă ar vrea oameni nu ar avea cu ce să plătească. „Am scăpat de datorii, dar este foarte greu să le achit pentru că am o pensie de trei milioane de lei vechi. Oraşul e mic, e sărac, nu au oamenii bani. Apa o avem puţin caldă la nişte ore pe care nici nu le cunosc. Ne descurcăm foarte greu”, spune Silvia. „Avem datorii, toată lumea are pentru că nu îmi permit să le achit. Eu cu soţia măturăm scările în zonă şi ne este foarte greu să achităm. Avem salariul mic. Ne e teamă că o să ne întrerupă căldura, dar cu banii pe care îi primim nu avem ce să facem. Nu am mai putut să plătim de doi-trei ani”, mai menţionează un motrean.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: