Motru a rămas în urmă, primarul ar trebui să ia lecţii de la Rovinari!

Există două întrebări care par să definească în ansamblu istoria ţării noastre şi în particular istoria fiecărei localităţi în parte: „Cine e de vină-”  şi „Ce e de făcut-”  Nici oraşul Motru nu a fost ocolit de cele două  întrebări ieri, când caravana electorală a PD-L a cutreierat străzile urbei pentru a treia oară în această lună.

La sfârşitul săptămânii trecute, candidatul la Camera Deputaţilor din partea Partidului Democrat Liberal pentru colegiul IV, Severus Militaru, a primit numeroase cereri din partea concetăţenilor săi  ”de a lua din nou la pas” oraşul în care locuieşte alături de ei, motivaţia fiind aceea că grupuri electorale de la alte partide bat disperate la uşile apartamentelor, relatând tot felul de scenarii de ultimă oră  inventate despre programele candidaţilor PD L sau chiar despre aceştia.

Cei care s-au adresat astfel candidatului Severus Militaru, l-au găsit pe tot parcursul zilei de ieri în mijlocul motrenilor, ascultându-i pe oamenii care-i sunt o parte colegi de serviciu, o parte vecini de bloc sau de stradă. Nu a fost nevoie de o contabilizare a problemelor oraşului, pentru că  Militaru se izbeşte zilnic de ele, ca toţi ceilalţi. Dar motrenii s-au plâns din nou de tratamente preferenţiale din partea întâiului ales local, care  a   început să-i privească pe ei, cei care i-au dat votul nu mai demult decât primăvara asta, prin prisma culorilor pe care le poartă partidele la care au afinităţi fiecare. Fiind un oraş mic şi cu puţine opţiuni de timp liber, majoritatea locuitorilor fac politică, unii pentru că aşa simt, alţii pentru că e ”subiect la modă”, iar faptul că pentru alegerile parlamentare din această toamnă au candidaţi care trăiesc printre ei ţine în priză toată comunitatea. 

Una dintre problemele pe care motrenii le consideră grave în pragul iernii este cea a pieţei. Locul în care au fost mutaţi vânzătorii – piaţa numărul 3 – este improprie pentru perioada rece, atât pentru cei care cumpără, dar mai ales pentru cei care vând. Nu doar că aici vadul lipseşte cu desăvârşire, iar veniturile lor au scăzut considerabil din acest motiv, dar acum legumele şi fructele îngheaţă şi se deteriorează complet afară. ”Nouă nu ne restituie nimeni pierderile - Cine e de vină -” au întrebat vânzătorii.  Termenul pentru finalizarea pieţei noi promise a fost demult depăşit, dar primăria are treburi mai importante decât starea fructelor şi legumelor care ajung pe masa motrenilor. „Să lase domn’ primar campania, că nu cu ea termină piaţa“, au sărit târgoveţii cu propuneri, făcând referire la desele intervenţii ale primarului Hanu în sprijinirea candidatului pesedist.

Comparat cu un oraş cu aceleaşi îndeletniciri şi de aceeaşi talie din judeţul nostru, Rovinari,  Motrul a rămas mult în urmă. Circulaţia autovehiculelor, care nu cunoaşte sensurile giratorii şi lipsa parcărilor în zonele aglomerate sunt încă două din lucrurile cu care cetăţenii oraşului atrag atenţia administraţiei locale că sunt pe un loc codaş în judeţ, mulţi dintre motreni spunând că primarul lor ar avea de învăţat de la cel al oraşului Rovinari, care a schimbat radical faţa urbei pe care o conduce. O altă problemă o dă lipsa spaţiilor de agrement şi distracţie, care obligă mai ales tinerii să aleagă barurile sau biliardul. Administraţia locală ar trebui să gândească aceste perspective pentru copii şi pentru tineri şi să demareze rapid proiecte care să ofere alternative de petrecere a timpului liber.

Candidatul motrean Severus Militaru a evaluat situaţia oraşului prin ochii tuturor celor cu care s-a întâlnit în piaţă, în magazine, pe stradă. Lipsa locurilor de muncă şi teama pentru pierderea celor care au rămas după  disponibilizările  din minerit sunt deasupra tuturor celorlalte probleme. Motrenii au auzit de noua companie energetică made PNL – PSD, care exclude SNL Oltenia, societate unde îşi au locul de muncă cei mai mulţi dintre ei şi ştiu că realizarea acelui colos ar duce la multe concedieri în rândurile lor. Severus Militaru le-a oferit detaliile acestei iniţiative luate de Guvern pe final de mandat, declarând că, odată cu venirea la putere a partidului preşedintelui Băsescu, această companie va fi urgent desfiinţată fiindcă economia unui întreg judeţ, strategică pentru economia naţională, nu poate şi nu trebuie să încapă pe mâinile unui grup de interese privat şi minoritar, chiar dacă cei ce-şi doresc câte o bucăţică din minerit şi energie sunt plini de bani!

Vizualizări: 87

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: