MOTRU: Cât vor costa biletele la trenul electric

Trenul electric Hyperion va fi pus în funcţiune la sfârşitul lunii viitoare, în prezent efectuându-se ultimele teste de viteză necesare pentru obţinerea omologării. Acesta va funcţiona pe ruta Motru-Bucureşti în zilele de luni şi vineri, iar în celelalte zile pe traseul Motru-Craiova. Preţul unui bilet de la Motru la Craiova va fi echivalentul a 3 euro, iar pe ruta Motru-Bucureşti costul unui bilet va fi de 10 euro. Elevii şi studenţii vor beneficia de 50% reducere.

Ultimele teste de viteză se vor face începând cu săptămâna viitoare, pe un traseu din Făurei. După finalizarea acestui test urmează omologarea trenului de către Autoritatea Feroviară Română (AFER) din Bucureşti, fiind vorba de un prototip. Nu vor exista curse zilnice din direcţia Motru în direcţia Bucureşti din cauza faptului că societatea Softronic din Craiova nu a reuşit să obţină subvenţii de la stat decât pentru ruta Motru- Strehaia, pe care se va circula zilnic. Chiar dacă nu au primit subvenţii pe ruta Strehaia-Craiova, trenul va ajunge zilnic în gara din Bănie, asta pentru că depoul este la Craiova, iar reviziile trebuie făcute zilnic.

Ultimul test a fost întârziat de căderile masive de zăpadă în zona Moldovei, care nu au permis efectuarea acestor ultime verificări. “Deocamdată nu este gata omologarea trenului. Vom merge la Făurei, în Moldova, săptămâna viitoare, să facem o probă de viteză de 176 km. Trenul are 160 km/h maxim şi regulamentul spune că trebuie să mergi cu 10 km în plus pentru testarea frânelor. Cred că la sfârşitul lui martie o să circulăm acolo. Trenul va avea subvenţie doar pe Motru-Strehaia tur şi retur, vor fi două curse dimineaţa şi după-masa. O să circulăm la Bucureşti vinerea şi lunea. Dacă nu se dau subvenţii, nu putem să mergem pe acest traseu zilnic”, a spus Ionel Ghiţă, preşedintele companiei Softronic.

Vor să modernizeze linia ferată

Trenul electric este compus din patru vagoane şi dispune de 180 de locuri pe scaune. Conform conducerii Softronic, un bilet pe traseul Motru-Strehaia va costa echivalentul a 1 euro, pe distanţa Motru-Craiova- 3 euro, iar pe traseul Motru-Bucureşti-10 euro. Pe distanţa Motru-Craiova, Hyperion va avea regim de tren personal, iar pe ruta Craiova-Bucureşti- regim de inter-regio (accelerat).

Compania vrea să închirieze de la Ministerul Transporturilor linia ferată pe distanţa Motru-Strehaia pentru a-i aduce îmbunătăţiri. Astfel, durata de parcurgere a rutei respective s-ar reduce semnificativ. „Pe Motru-Strehaia care este linie interoperabilă circulă CFR Marfă şi trebuie făcută linie neinteroperabilă, adică să o închiriem noi de la infrastructură şi să o îngrijim. Acum trenul face de la Motru până la Strehaia o oră, e aberant pentru 30 km, ai numai restricţii de viteză pentru că este prost întreţinută. Dacă vom reuşi să o închiriem, trenul ar parcurge distanţa în circa 20 minute. CFR Marfă îşi va vedea de treaba ei, nu ar avea de suferit. Noi suntem interesaţi să o închiriem şi să o modernizăm pentru că pierdem timp. Vom merge la licitaţie”, a mai spus Ionel Ghiţă.

Vizualizări: 523

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: