Casa Sindicatelor din Motru, inundată! Proprietarii de negăsit

Clădirea emblematică odată pentru minerii din bazinul carbonifer Motru, Casa Sindicatelor, a ajuns într-o situaţie critică. Imobilul a fost inundat din cauza infiltraţiilor de apă care au pătruns până aproape de parterul clădirii. Autorităţile locale fac demersuri pentru a o prelua în domeniul public însă proprietarii sunt de negăsit. Până în prezent, niciunul dintre sindicatele care se presupunea că ar avea vreun drept nu a putut face dovada asupra proprietăţii.

Zăpada căzută iarna aceasta dar şi precipitaţiile din ultima perioadă au făcut ca imobilul să fie grav afectat de infiltraţii. Clădirea, debranşată de la toate utilităţile de luni bune, lăsată de izbelişte de sindicatele miniere din zonă, continuă să se degradeze din ce în ce mai mult. Autorităţile locale din Motru au luat măsuri provizorii pentru a scoate apa de la subsolul clădirii însă nu pot face prea multe dat fiind faptul că nu sunt proprietarii de drept ai imobilului. „Casa Sindicatelor a ajuns într-un grad de degradare extraordinar de mare. Va trebui să vedem ce facem cu ea, noi am trimis şi la UGSR şi la CNSLR Frăţia şi niciunul nu ne-a putut trimite date concrete că sunt proprietari. Am căutat şi la Arhivă, la Târgu Jiu şi nu reuşim să dăm de proprietar. E pericol ca apa să ajungă până la parter. Pentru că nu mai este curent acolo, nu se mai poate trage apa. Este într-o zonă destul de rea din punct de vedere a apei subterane. Sunt infiltraţii din pământ. Mergem cu un generator şi nu o lăsăm să se prăpădească de tot”, a spus Dorin Hanu, primarul municipiul Motru.

Hanu: Mergem în instanţă

Autorităţile locale cer sprijin şefilor judeţului pentru salvarea Casei Sindicatelor. „Dacă sindicatele nu fac dovada asupra proprietăţii mergem în instanţă. Terenul de sub clădire este al nostru, cadastrat şi intabulat.  Cred că şi conducerea judeţului ar putea să iniţieze un proiect de hotărâre. Consiliul Judeţean şi Prefectura pot promova o hotărâre de Guvern ca să putem să o preluăm. Trebuie făcut ceva, mă sesizează pensionarii, aveau acolo clubul lor”, a mai spus primarul Dorin Hanu. 

Clădirea a fost dată prin hotărâre de Guvern în 1977 în administrare cu titlu gratuit către sindicate. Clădirea poate fi preluată doar de la proprietari. Municipalitatea din Motru vrea să o reabiliteze cu fonduri europene şi să o folosească la diverse evenimente culturale.

Vizualizări: 195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: