Muncă fără bani la Energoconstrucţia Rovinari

Circa 200 de angajaţi ai Energoconstrucţia Rovinari au intrat ieri dimineaţă în grevă spontană, fiind nemulţumiţi de neplata salariilor. Muncitorii s-au adunat pe o platformă din faţa sediul administrativ al firmei şi şi-au prezentat acolo nemulţumirile. Aceştia nu au un lider sindical pentru că în unitate nu există sindicat. Greviştii i-au huiduit pe directorii unităţii atunci când aceştia treceau printre ei pentru a intra în clădire.

Protestatarii spun că nu le-au mai fost plătite salariile în ultimele 2-3 luni, că nu şi-au primit tichetele de masă şi că, în plus, au fost penalizaţi cu până la 25% la leafă, deşi au muncit inclusiv sâmbetele câte 8-10 ore, fără a fi plătiţi suplimentar. „Supărarea noastră este mare pentru că oamenii nu şi-au primit salariile de prin iulie-august. Oamenii au de dat bani la bănci, pentru că au făcut rate, deşi avem salarii de numai 7-8 milioane de lei vechi şi muncim peste program. Ne tot amână şefii cu plata salariilor şi noi nu mai avem ce să punem pe masă la copii. Avem colegi care fac naveta de la Craiova, vin atâta drum şi nu ni se dau drepturile ce ni se cuvin. Avem lucrări de sute de miliarde la beneficiari şi noi nu suntem în stare să ne luăm salariile măcar la două luni”, spunea ieri Vlad Daniel, devenit lider ad-hoc al greviştilor.

Muncitorii au anunţat că nu vor relua lucrul până când nu le vor fi achitate salariile, indiferent de cât timp vor trebui să stea în faţa sediului unităţii, în frig. „Sunt sute de miliarde în lucrările pe care le-am făcut la termocentrale, că ei sunt beneficiarii noştri, iar nouă nu ne dau banii. Nu ne-au plătit tichetele şi ne-au mai luat şi din salarii penalizări vreo două luni. Noi nu ne cerem decât munca noastră, nu vrem altceva, nici măcar salarii mai mari nu am cerut, ci doar să ne achite ce e din urmă”, spunea un muncitor, în timp ce altul povestea că a fost la spital şi i s-au cerut bani pe spitalizare. „Am lucrat la termocentrala asta de la Rovinari de sute de miliarde, iar ei nu au fost în stare să ne plătească CAS-ul. Te duci la un spital şi, după ce te faci bine, îţi vine adeverinţă la serviciu că nu e valabilă, că ei nu au plătit la Casa de Sănătate nici un ban. Am lucrat şi noi anul acesta de sute de miliarde şi acum vedem că vin sărbătorile şi nu avem ce să le punem pe masă la copii. La noi se gândesc ei oare că ei şi-au luat pe acolo  numai utilaje noi şi maşini scumpe pe care am impresia că le achită din banii noştri”, spunea Valentin Ghibuş.

Directorul sucursalei Rovinari a Energoconstrucţia SA, Marcel Roşu, afirmă că muncitorii nu au motive de grevă întrucât salariile le vor fi plătite la sfârşitul săptămânii. „Şi eu trebuie să îmi primesc salariul pe o lună şi ei sunt în aceiaşi situaţie. Nu e adevărat că sunt restanţe de 3 luni. Oprirea lucrului ne aduce însă prejudicii pentru că pierde şi beneficiarul, pierdem şi noi. La nivel central, Energoconstrucţia are de încasat 560 de miliarde de lei, iar noi, aici, la Rovinari, trebuie să încasăm zilele astea că avem de primit de la beneficiari 42 de miliarde de lei vechi. Încasăm zilele astea şi până vineri cel mai târziu facem plăţile, dăm şi bonurile, ne achităm de oameni, nu-i lăsăm aşa”, spunea, împăciuitor, directorul Roşu, cel care s-a ales cu nişte huiduieli de la cei care îşi aşteaptă lefurile încă de astă vară.

Energoconstrucţia Rovinari prestează servicii în special pentru Complexul Energetic Rovinari, societatea având sediul în apropierea Complexului, valoarea contractelor anuale dintre cele două părţi fiind de ordinul sutelor de miliarde de lei vechi, după cum afirmă muncitorii. Ziua de azi ar putea fi încă una de proteste la Rovinari, ieri greviştii dând de înţeles că ar putea să blocheze drumul naţional care trece prin zonă, după modelul colegilor de la UREX, cei care la alegerile din 2004 erau şi ei muritori de foame pentru că patronul lor se juca de-a moşierul sub protecţia celor care erau atunci la guvernare.

Galerie foto


Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: