Muncesc în agricultură pentru a-şi reduce pedeapsa

Aproximativ 20 de deţinuţi din Penitenciarul Târgu Jiu muncesc în agricultură pentru a-şi reduce pedeapsa. În momentul de faţă, aceştia lucrează în solariile unităţii de detenţie, urmând ca apoi să muncească la câmp. Deşi munca în agricultură nu este deloc uşoară, deţinuţii nu se plâng, ba mai mult spun că în acest fel le trece timpul mai uşor. Printre agricultorii din penitenciar se află atât persoane cu experienţă, care au mai lucrat în străinătate, tot în domeniu, dar şideţinuţi care au învăţat aici să cultive legume.

Un tânăr, în vârstă de 32 de ani din Iezureni, condamnat pentru vătămare corporală gravă, spune că a ales să muncească în agricultură, după ce a lucrat mai întâi la bucătărie. „Nu a fost grea trecerea de la bucătărie la agricultură. Aveam experienţă, pentru că am fost în Grecia, doi ani, înainte să fac fapta. Apoi nu am mai fost, pentru că ziceau că mă sustrag urmăririi penale. Aici pământul e foarte roditor. Am cultivat: varză, roşii, ardei, vinete, gulii, morcov, salată, ridichii, spanac, ceapă. Mai am patru luni şi jumătate până la eliberare. Apoi o să merg la muncă. Merg tot în Grecia. A fost o lecţie pentru mine. O să încerc să las prietenii deoparte, anturajul”, a povestit Constantin Giurcă, pentru Mediafax, spunând că la grădină se relaxează. Alături de acesta, munceşte în solar şi Ion Cătălin Daniel, un bărbat de 41 de ani din Rovinari, care a ajuns în închisoare în urmă cu şase ani şi jumătate. El a fost condamnat pentru trafic de persoane. Are de executat zece ani şijumătate. „Am redus din pedeapsă prin muncă. Este în interesul nostru, al deţinuţilor, să ieşim la muncă, oriunde este necesar. Munca în agricultură este uşoară, noi ne facem tot ce avem de făcut şi uităm şi de gândurile negre. E mult mai multă libertate. Nu mai stăm în camere”, a declarat Cătălin pentru Mediafax.ro. Acesta susţine că va lucra în agricultură şi după eliberare. 

HRANĂ

Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului Târgu Jiu, în gospodăria unității de detenție își desfășoară activitatea 18 persoane.„Din producţia de legume, carne de vită, lapte şi brânză reuşim să asigurăm o parte din necesarul de alimente pentru hrănirea persoanelor custodiate de Penitenciarul Târgu-Jiu”,  a declarat pentru Mediafax Lavinia Lup, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu Jiu.

Vizualizări: 1,052

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: