Muzeu înfiinţat cu exponate donate de angajaţii primăriei

Puţini sunt cei care ştiu că în comuna gorjeană Cătunele există un muzeu. De circa trei ani aici pot fi văzute peste 200 de exponate, printre care costume populare, războaie de ţesut, obiecte din lut şi din lemn, marea majoritate fiind donate de către angajaţii primăriei şi rudele lor. 

Muzeul comunei Cătunele a fost amenajat în satul Steic şi poate fi vizitat după un program prestabilit. În ultimii ani, sute de obiecte au fost strânse de la localnici şi etalate în cadrul muzeului, însă cele mai multe exponate au fost aduse chiar de angajaţii primăriei. Bibliotecara comunei, Olga Cojocaru, a donat muzeului foarte multe obiecte ceramice, paturi cu saltea de paie dar şi costume populare specifice din zonă, vechi de peste un secol. “Cred că avem în jur de 200 obiecte, foarte vechi. Costumele populare au peste 100 de ani vechime şi sunt adunate din toată comuna, în special de la mine de acasă. Le-am donat cu mare drag. Au mai fost şi colegi din primărie care ne-au ajutat, dar şi oamenii satului şi sperăm să îmbunătăţim colecţia de obiecte. Avem război de ţesut, costume populare. Sunt multe obiecte de lut, o cameră ţărănească, pentru a se putea vedea cum locuiau bătrânii, covoare ţesute. Paturile sunt echipate cu saltele de paie, aranjate cu macaturi, căpătâi, avem şi felinar, obiecte din lemn”, a spus Olga Cojocaru, bibliotecar.

Ideea înfiinţării unui muzeu i-a aparţinut primarului Florinel Ţuilă care şi-a dorit să aibă un muzeu în localitate în care să se regăsească obiecte vechi care au ţinut de locuitorii comunei şi de obiceiurile lor. Primarul spune că tinerii nu sunt atât de interesaţi de aceste lucruri. “Din păcate tineretul nu vine să vadă trecutul, îi interesează viitorul care e din ce în ce mai urât. Mi-aş fi dorit să aducem un vagonet de mină la muzeu, o mică cale ferată, o locomotivă minieră. Aici a fost tradiţie cu galeriile minere, peste 60 de ani s-a exploatat cărbunele, dar nu am reuşit nici măcar vagonetul şi linia ferată. Am solicitat la CE Oltenia dar sunt vândute toate la fier vechi. Ar fi fost interesant pentru viitoarea generaţie. Noi le ştim care am lucrat în minerit, dar copiii de azi nu au văzut aşa ceva”, a spus primarul comunei Cătunele.  

Intrarea la muzeul din comuna Cătunele este gratuită.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: