Muzeul Brâncuşi de la Târgu Jiu, încă o promisiune nefinanţată

Ministerul Culturii nu a primit nici la această rectificare bugetară fonduri pentru a amenaja la Târgu Jiu Muzeul Naţional Constantin Brâncuşi. Ministerul nu a alocat fonduri nici în trecut, deşi s-au scurs patru ani de când a apărut legea care prevedea înfiinţarea muzeului respectiv în oraşul marelui sculptor.

Muzeul ar urma să funcţioneze în clădirea Casei Gănescu, fosta „casă de oaspeţi” folosită până la începutul anilor 2000 pentru cazarea demnitarilor care veneau de la Bucureşti în vizită la Târgu Jiu. În prezent, construcţia este cu lacătul pe uşă şi se degradează încet şi sigur pentru că, prin hotărâre, Consiliul Judeţean a aprobat transferarea acesteia în patrimoniul Ministerului Culturii.

Transferul a fost aprobat în ideea că anul acesta se împlinesc 80 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental Calea Eroilor pe care Constantin Brâncuşi l-a creat la Târgu Jiu drept omagiu eroilor căzuţi pe front în Primul Război Mondial.

În plus, existenţa muzeului ar fi ajutat la crearea unui circuit turistic într-un oraş care tot speră să trăiască din turism şi care, din păcate, rămâne doar cu speranţele. În Anul Centenarului, autorităţile încearcă să includă operele de la Târgu Jiu ale artistului în patrimoniul UNESCO, dar, deocamdată, şi muzeul rămâne o promisiune la fel de „onorată” ca şi stadionul de fotbal sau şoseaua de centură la care anul acesta nu s-a mai lucrat deloc.

Vizualizări: 461

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: