Muzeul Brâncuşi, între casa Ceauşescu şi casa Gănescu

Consilierii judeţeni au aprobat, vineri, două sedii pentru înfiinţarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”. Este vorba despre clădirea actualului Muzeu de Artă din Parcul Central şi Casa Gănescu. Aleşii PSD şi PNL nu au ajuns la un consens privind sediul şi ca atare decizia finală o va lua Ministerului Culturii, în administrarea căruia va funcţiona muzeul.

Consilierii PSD doreau, iniţial, ca Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi” să fie realizat în clădirea actualului Muzeu de Artă din Parcul Central, fosta casă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu. Liberalii însă au făcut legătura cu perioada comunistă şi au dat ca variantă Casa Gănescu. Ba mai mult, susţin că această clădire ar fi favorită şi la minister. „Din discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Culturii, prin intermediul domnului senator Tudor Barbu, dumnealui fiind secretarul Comisiei de Cultură din Senat, am înţeles că deja ministrul şi secretarii de stat au selectat verbal Casa Gănescu ca fiind locul potrivit pentru acest muzeu, din următoarele motive: Brâncuşi a locuit în Casa Gănescu, în timpul cât lucra la aceste opere; curtea Casei Gănescu este amenajată chiar de Constantin Brâncuşi, sunt mai multe pietre aduse de Constantin Brâncuşi cu diferite forme de animale şi chiar i-a dat un nume „Grădina cu vietăţi din piatră”, aşa se numeşte curtea Casei Gănescu; în curtea Casei Gănescu se află masa mică a lui Constantin Brâncuşi. El a reunuţat la această masă pentru că a vrut una mai mare, iar această piesă este a lui Constantin Brâncuşi. Dacă s-ar afla în această locaţie, muzeul ar pleca deja cu exponate pe care să le preia odată cu înfiinţarea lui”, a spus Dan Vâlceanu, consilier PNL.

Liberalii au venit şi cu contra-argumente pentru sediul social-democraţilor. „Actualul Muzeu de Artă este fosta casă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu, o locaţie total nepotrivită. Se cunoaşte că, în timpul Epocii de Aur, de Coloana fără Sfârşit s-a tras cu tractorul pentru a o dărâma. Având în vedere tratamentul la care a fost supus Brâncuşi în perioada comunistă, nu văd ce mesaj am putea transmite noi trimiţându-l pe Brâncuşi în casa lui Nicolae Ceauşescu”, a precizat Vâlceanu.

Preşedintele Consiliului Judeţean susţine că Nicolae Ceauşescu nu a stat nici măcar o zi în casa respectivă. În final, s-au aprobat două sedii, urmând ca ministerul să îl aleagă pe cel mai potrivit. „Cele două hotărâri atestă disponibilitatea ambelor locaţii, iar ministerul va trebui să selecteze una. Ambele locaţii vor fi puse la dispoziţia Ministerului Culturii, mai ales că este vorba de realizarea unui muzeu naţional, în directa subordinea a Ministerului Culturii. Atât Muzeul de Artă din Parcul Central, cât şi Casa Gănescu, din patrimoniul public al judeţului sunt locaţii sunt oportune pentru înfiinţarea muzeului. La Casa Gănescu este un centru de pregătire profesională, realizat prin fonduri europene şi 3 camere de protocol pentru Consiliul Judeţean”, a declarat Ion Călinoiu.

PROMOVARE

Dan Vâlceanu crede că Ion Călinoiu nu face altceva decât să promoveze valorile comuniste. „Educaţia domnului preşedinte este una de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Probabil dânsul continuă tradiţia de a promova valorile comuniste. Asemenea atitudini arată faptul că preşedintele Consiliului Judeţean chiar avea de gând să-l ducă pe Brâncuşi în casa de protocol a lui Nicolae Ceauşescu”, a declarat Vâlceanu. 

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: