Muzeul Civilizaţiei Montane, inaugurat la Rânca

Muzeul Civilizaţiei Montane va fi inaugurat, sâmbătă, în staţiunea montană Rânca, a precizat, marţi, directorul Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, Ion Cepoi.
Odată cu inaugurarea muzeului, aflat la o distanţă de 200 de metri de intrarea în staţiunea Rânca, va avea loc şi un spectacol de muzică, dar şi hramul bisericii de la Rânca, iar duminică va avea loc un târg de animale. "Sâmbătă, 8 septembrie, va avea loc un eveniment pe care personal îl consider a fi unul major. Este vorba despre punerea în practică a unui proiect care durează de mai bine de 20 de ani, inaugurarea Muzeului Civilizaţiei Montane. E o locaţie nouă, cu prilejul acesta se inaugurează şi Casa Obştii Cerbul din Novaci. În foarte scurt timp după inaugurare, muzeul va putea să fie cu adevărat un muzeu viu, în sensul că, pe lângă partea muzeistică efectivă care ţine de istoria şi tradiţiile zonei pastorale a Gorjului, de anul viitor sper din tot sufletul ca turiştii să aibă posibilitatea să şi consume produse lactate specifice zonei, pentru că într-una dintre camerele locaţiei vor fi utilaje pentru producerea tuturor produselor lactate", a declarat, marţi, directorul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi.

Rânca va fi staţiune

Deschiderea unui muzeu este şi un pas pentru ca Rânca să capete statutul de staţiune. Ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj Ion Călinoiu a mers  la o întâlnire cu primarii de la Novaci și Baia de Fier pentru a stabili următoarele etape, astfel ca în cel mai scurt timp județul Gorj să aibă prima stațiune montată declarată. Primarii Dumitru Turbăceanu și Dumitru Leuștean trebuie să se pună de acord și în privința delimitării graniței între cele două localități.

Prefectul județului Gorj, Radu Teodorescu, nu putut să participe la întâlnire însă vrea ca pe data de 17 septembrie, împreună cu premierul Victor  Ponta și prefectul de Vâlcea să pună la punct un plan de dezvoltare a zonei Transalpina.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: