Muzeul din Gorj pierde Peșterea Polovragi

Peștera Polovragi va fi preluată în administrare de primărie. Autoritățile locale încearcă de mai mulți ani să preia caverna, iar consilierii județeni au dat o hotărâre în acest sens în ședința Consiliului Județean de joi, 31 ianuarie. Primarul Gheorghe Epure spune că va realiza o serie de investiții la peșteră și în apropierea obiectivului, pentru a o pune în valoare, dar și pentru a oferi condiții cât mai bune turiștilor.

Peștera Polovragi este administrată în momentul de față de Muzeul Județean Gorj. Consilierii județeni au aprobat o hotărâre ce ușurează, din punct de vedere juridic, preluarea în administrare a cavernei de primăria Polovragi.

Autoritățile locale trebuie să încheie în acest sens și o convenție cu custodele ariei protejate Nordul Gorjului de Est. Proiectul de hotărâre a fost inițiat de mai mulți consilieri județeni. ”Este de fapt etapa a doua din acest proces de transfer a administrării Peșterii Polovragi de la Muzeul Județean la autoritatea locală. Să sperăm că acest proces va fi încheiat și vă asigur în numele administrației locale din comuna Polovragi că vom face toate eforturile și voi sprijini personal ca lucrurile să decurgă normal și administrarea să fie mult mai bună decât a fost”, a spus consilierul județean Gheorghe Orzan.

Și consilierul județean Gheorghe Milosteanu crede că administrația locală se poate ocupa mult mai bine de cavernă. ”Această reparație trebuia realizată. A fost o inițiativă de mai mulți ani. Chiar acum 10 ani s-a mai încercat o dată (...) Este un pas înainte, să sperăm că în perioada următoare custodele va realiza acea convenție de administrare a peșterii către administrația de la Polovragi”, a comentat Gheorghe Milosteanu.

Autoritățile locale spun că vor face tot ceea ce este nevoie pentru a pune peștera în valoare. ”Peștera a trecut la noi. Am solicitat-o în urmă cu doi ani. Ne-am luat și angajamente că vom prelua și din angajamentele dumnealor. Să vedem cum procedăm cu salariații, pentru că sunt și de la noi din localitate. Procedural mai e de lucru. Vrem să facem mai multe investiții la peșteră. O toaletă, să vedem cum vom punea să ne legăm la canalizare. O să încercăm să facem mai multe, cu pași mărunți”, a spus Gheorghe Epure, primarul comunei Polovragi.

Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj, spunea în 2018 că peștera aduce anual venituri de circa 300.000 lei de pe urma vizitatorilor.

Custodele ariei protejate, SC Butterfly Effect SRL, a reziliat în toamna anului trecut contractul de administrare cu Muzeul Județean, nemulțumit fiind de faptul că muzeul nu a realizat anumite investiții, dar predarea peșterii nu s-a mai făcut, între cele două părți existând neîntelegeri care urma să fie clarificate în instanță.

Vizualizări: 5,648

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: