Muzeul Județean se judecă cu italienii pentru un obiect furat

Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu se află în prezent într-o situație nemaiîntâlnită. Conducerea muzeului este târâtă în instanță de Parchetul Republicii din cadrul Tribunalului din Foggia, Italia, pentru un obiect religios specific bisericii catolice. Directorul muzeului, Dumitru Hortopan, spune că obiectul religios a ajuns din întâmplare în custodia Muzeului Județean în urmă cu aproape doi ani. Poliția din Târgu Jiu a fost cea care a confiscat obiectul de la un bărbat din comuna Scoarța  și l-a dat spre păstrare Muzeului Județean.

Obiectul de cult religios păstrat de Muzeul Județean Gorj a fost revendicat în instanță de Parchetul Republicii din cadrul Tribunalului din Foggia. Conducerea muzeului a fost luată prin surprindere de acțiune mai ales că nu își dorește păstrarea acestui obiect. „În toamna anului 2010, cei de la Poliție au confiscat obiectul de cult de la niște hoți și ni l-au dat în custodie. Nu este al nostru, nu face parte din patrimoniul muzeului, nici măcar număr de inventariere nu i-am dat pentru că nu ne aparține. Ulterior ne-am trezit că obiectul a fost cerut în instanță de un tribunal din Italia. Era suficient să ne trimită o adresă și le restituiam obiectul pentru că nu este al nostru”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul muzeului.

Furt

Ostensoriul, așa cum este denumit obiectul în religia catolică, a fost confiscat de polițiști de la un cetățean din comuna Scoarța. Se pare că acesta a vrut să sfințească obiectul însă preotul și-a dat seama că este un obiect catolic și a anunțat poliția. ”Obiectul a fost găsit la un bărbat din Scoarța care a mers la Lainici să-l sfințească. Preotul și-a dat seama că este vorba de un obiect religios catolic și a anunțat poliția.  Bărbatul a declarat că a găsit obiectul aruncat în Italia și l-a adus în țară. Noi am făcut adrese către autoritățile din Italia care ne-au confirmat că obiectul fusese furat în 2007 dintr-o biserică din Italia” , a declarat Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Gorj.

VALOARE

Cert este că ostensoriul, care este de fapt o cruce, este estimat la aproape cinci mii de euro. ”Este un fel de cruce specifică religiei catolice. Este bine întreținută, dintr-un material destul de greu. Noi nu ne dorim să o păstrăm, o avem în depozit. Este un obiect în custodie nu în proprietate de asta ne-a mirat acțiunea în instanță dar probabil că este vorba de o formalitate de restituire”, a adăugat Dumitru Hortopan.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: