Naistul Lucian Voica vrea carieră în matematică

Când nu cântă la nai exersează la matematică. Lucian Voica este în clasa  X-a la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu, la profilul Matematică-Informatică şi consideră că între nai şi matematică există o legătură foarte strânsă.

De cinci ani este înscris la secţia de nai de la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu, la profesorul Ştefan Popescu. Dar primul instrument pe care l-a îndrăgit a fost fluierul. „Prima dată am învăţat să cânt la fluier de la un verişor de-al meu din Polovragi. Părinţii mei au văzut că am talent şi m-au înscris la vârsta de 11 ani la Şcoala Populară de Artă, la secţia profesorului Ştefan Popescu. După câteva luni am observat naiul din biroul profesorului şi mi-am dorit şi eu să studiez acest instrument”, spune Lucian. Acum face parte din grupul de naişti „Jiana” de la Şcoala Populară de Artă, cu care a participat la mai multe spectacole din judeţ. „Cu Ansamblul «Maria Lătăreţu» am cântat la Motru, Târgu Jiu, Rovinari şi Cărbuneşti. De asemenea sunt invitat la evenimentele care se desfăşoară în cadrul liceului. De trei ani de zile fac parte din Corala «Forte» a colegiului”, mai povesteşte Lucian Voica. Modelul său este Gheorghe Zamfir, despre care spune că este cel mai mare naist al lumii. Dar nu doar talentul este necesar pentru a deveni cunoscut. „Consider că nu doar talentul este important în ziua de azi pentru a face carieră, ci şi promovarea, Naiul este un instrument greu căruia trebuie să îi dedici foarte mult timp. Şi în timpul liber exersez”, mai menţionează elevul.

Carieră în matematică

Deşi este un bun naist, Lucian lasă muzica pe planul doi. „Naiul este doar un hobby pentru mine. Vreau o carieră în matematică. Poate aş putea să predau în străinătate această materie. De asta am venit şi la acest colegiu, să aprofundez matematica. Altfel m-aş fi înscris la Liceul de Muzică şi Arte Plastice”, explică Lucian. O altă preocupare a tânărului târgujian este colecţionarea antichităţilor. Împreună cu tatăl său a realizat o colecţie în care a adunat de la hărţi vechi la monede şi vase ceramice. „Tatăl meu este pasionat de antichităţi, iar eu îl ajut să îşi îmbogăţească colecţia. Pentru că de la început am îndrăgit fluierul am strâns la rândul meu câteva din toate zonele ţării”, relatează acesta.

Vizualizări: 210

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: