Acoperiş provizoriu pentru Casa Moangă- Pleşoianu

Casa Moangă – Pleşoianu va fi acoperită cu un acoperiş provizoriu de reprezentanţii Muzeul Judeţean Gorj. Conducerea instituţiei, în a cărei administraţie se află monumentul, a luat această decizie pentru a feri casa, aflată într-o avansată stare de degradare, de intemperiile vremii.

Casa Moangă a rămas fără acoperiş în urmă cu câteva luni, când acesta s-a prăbuşit. Clădirea se află în curtea din spatele Şcolii Generale Săcelu, iar aceasta a fost lăsată în paragină din cauza neînţelegerilor existente între autorităţile locale şi Taberele Şcolare. Între timp, casa monument istoric a fost preluată de Consiliul Judeţean Gorj, fiind dată în administrarea Muzeul Judeţean Gorj.  Pentru a feri clădirea de intemperiile vremii, conducerea muzeului a luat decizia să acopere clădirea cu un acoperiş provizoriu.

„Este un acoperiş provizoriu din lemn care va estompa intemperiile vremii, care facilitau prăbuşirea clădirii monument istoric. Investiţia a fost minimală, de circa 50 de milioane de lei vechi. Banii au fost atraşi din sponsorizări de la diverse firme din Gorj”, spune Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu”. În paralel se realizează un proiect pentru reabilitarea monumentului de secol XVII.

„Sperăm ca la anul să intre în Programul Naţional de Restaurare pentru a fi reabilitată, reamenajată şi dată spre vizitare publicului. Casa a fost preluată de Consiliul Judeţean Gorj şi a intrat în administrarea muzeului”, mai menţionează Dumitru Hortopan.

Vizualizări: 354

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: