Elevi în clasa întâi la 30 de ani

Au peste 30 de ani şi sunt elevi în clasa I. Este vorba despre persoanele de etnie romă care au rămas neşcolarizaţi, iar acum trebuie să înveţe pentru a se angaja, obţine permisul de conducere sau chiar pentru a deschide o firmă.  Cei 16 elevi de la Şcoala Generală „Voievod Litovoi” din Târgu Jiu, cărora li s-a oferit a doua şansă provin în mare parte din Cartierul Meteor. Există şi  cazuri în care părinţii sunt colegi de bancă cu proprii copii.

Ionică Matei are 31 de ani şi este elev în clasa a IV-a în cadrul programului „A doua şansă”. A crescut într-o familie cu şapte copii, iar  pentru că a avut nişte părinţi beţivi care nu au avut grijă de el, acesta a rămas neşcolarizat. Fără studii nu îl angajează nimeni, nu poate să îţi ia carnetul de şofer şi nu poate să îşi deschidă o firmă. Visul său este să îşi deschidă o florărie. „Vreau să îmi iau şi eu carnet de şofer şi să îmi deschid o firmă pentru că am avut o viaţă foarte grea. Dacă părinţii mei nu au putut să îmi ofere o viaţă bună măcar eu să le asigur un trai bun copiilor mei. Până la vârsta de 19 ani am vândut flori, iar acum vreau să îmi deschid o florărie”, spune Ionică Matei. Tot pentru a-şi deschide o firmă i s-a oferit a doua şansă şi Raelei. Are 28 de ani şi vrea să devină coafeză. Dar fără opt clase nu se poate înscrie nici măcar la un curs de coafură. „Mi-am dat seama că fără şcoală nu poţi să faci nimic în viaţă. Pentru că nu au existat posibilităţi financiare când eram mică nu am putut să vin la şcoală. M-am hotărât să fac acest efort la această vârstă pentru că vreau să îmi deschid o coafură. Consider că mă pricep şi o să continui să învăţ”, afirmă Raela.

Mamă şi fiică, în clasa I

Dorinţa de a o ajuta pe fiica sa la lecţii a determinat-o pe Gabriela Radu să se înscrie la şcoală. Împreună cu fiica sa buchisesc literele pentru că amândouă sunt în clasa I. „Părinţii mei m-au ţinut acasă să îi ajut la treburile gospodăreşti. Şi mama mea era tânără pentru că m-a născut la o vârstă fragedă. Când am înscris-o pe fata mea în clasa I am venit şi eu la şcoală. Plecăm împreună acasă. Vreau şi eu să învăţ să scriu şi să o ajut pe fata mea la teme”, menţionează Gabriela.

Caseta

ŞANSĂ

Programul „A doua şansă” există din anul 2006 şi are drept scop sprijinirea persoanelor cu vârsta de peste 14 ani care, din motive sociale, nu au finalizat învăţământul gimnazial, astfel încât aceştia să-şi poată completa şi finaliza educaţia de bază din cadrul învăţământului obligatoriu. Cei care se înscriu la acest program au şansa de a absolvi doi ani într-un an de studiu. Elevii care au şi peste 50 de ani învaţă după manuale speciale, curriculumul fiind adaptat. În judeţul Gorj doar la Şcoala Generală „Voievod Litovoi” şi Şcoala Generală „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu funcţionează acest program.

Vizualizări: 243

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: